Tarihçi-Yazar Naci YENGİN'den "Kut'ül Amare Zaferi" Konferansı

Saruhanlı Genç Memur-Sen Kutu’l Amere Zaferinin 101. seni-i devriyesinde Tarihçi- Yazar Naci Yengin ‘in konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenledi. Naci Yengin Osmanlı’nın son zaferi Kut’ül Ammare Savaşı’nı anlattı.

Tarihçi-Yazar Naci YENGİN'den "Kut'ül Amare Zaferi" Konferansı
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 29 Nisan 2020 - 18:13

Saruhanlı Genç Memur-Sen Kutu’l Amere Zaferinin 101.  seni-i devriyesinde Tarihçi- Yazar Naci Yengin ‘in konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenledi. Naci Yengin Osmanlı’nın son zaferi Kut’ül Ammare Savaşı’nı anlattı.

Saruhanlı Belediye Kültür Sitesi Salonu’nda verilen konferansa, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık, Saruhanlı Memur Sen İlçe Başkanı ve Eğitim Bir Sen İlçe Temsilcisi Ömer Faruk Karakayış, Saruhanlı Sağlık Sen İlçe Temsilcisi Çetin Kahramanlar, TOÇ Bir Sen İlçe Temsilcisi Nuri Oruç, Diyanet Sen İlçe Temsilcisi Nuh Okal, Manisalı Yazar Celil Altınbilek, Saruhanlı İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Ilgın, Saruhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Sami Özgan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansa başlanmadan önce başta Kutu’l Amere Zaferi şehitleri ve gazileri olmak üzere tüm şehitlerimiz ve ebediyete göç etmiş tüm gazilerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşımız okundu.  Saruhanlı Genç Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Öz’ün açılış konuşmasının ardından Tarihçi- Yazar Naci Yengin ‘in konuşmacı olarak katıldığı konferans başladı.

 

Kut- Ul Amare’nin tarihinden bahseden Tarihçi Yazar Naci Yengin; “Kut-Ul Amare 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir. Kut-ul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general ve 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.” dedi.

Yengin:  “Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Ammare’yi, işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekata geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül-Ammare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır. Türkler, Kut’ül-Ammare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri esir almışlardır.” dedi.

“Kut’ül Ammare Kahramanı” olarak da bilinen Halil (Paşa) Kut’tan da bahseden Naci Yengin “Kut’ül Ammare Kahramanı Halil Paşa Enver Paşa’nın kendisinden bir yaş küçük amcasıdır. 1934 yılında Soyadı Kanunu’nun çıkmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kut’ül Ammare Zaferi nedeniyle “Kut” soyadı verildi. Ayrıca Halil Paşa Anadolu’da Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlaması üzerine o sırada Sivas’ta bulunan Mustafa Kemal Paşa ile buluştu. Mustafa Kemal Paşa tarafından Sovyetler Birliği’nin Millî Mücadele’ye desteğini sağlamakla görevlendirildi. Moskova’ya giderek Sovyet liderleriyle görüştü ve daha sonra Sovyet yönetimi tarafından TBMM Hükümeti’ne gönderilen külçe altınları ve silahları getirdi. 1957’de İstanbul’da gırtlak kanserinden dolayı yaşamını yitirdi.” dedi.

Naci Yengin “Kut’un bizim için bir zafer, İngilizler için hezimet olması bir ihtimal 1946’da ya da bir ihtimal 1952 tarihinde Nato’ya girişimizden sonra kutlanması müttefik olduğumuz gerekçesiyle İngilizler tarafından istenmediği için kaldırılıyor. 100’üncü Yılında yeniden hatırladık” diye konuştu.

 

Saruhanlı Genç Memur-Sen İlçe Başkanı Mustafa Ali Öztürk “Üstat Cemil Meriç, “tarih kitapları, Haçlı Seferlerinin en büyük zaferidir” demiştir. Zira, bugün birçok tarihçinin ve tarih severin birleştiği nokta, tarihi şanla ve şerefle dolu milletimizin evlatlarının gerçek tarihlerinden çok uzak, tarih sevgisinden bir haber yetişmekte ve yetiştirilmekte olduğudur. Batılıların hasta adam olarak nitelendirdiği Osmanlı İmparatorluğu’nun girmiş olduğu 1. Dünya savaşında, Çanakkale Zaferi’nden sonra kazanılan ve İngiliz Ordusunun tamamının esir alınmasıyla sonuçlanan Kut’ul Amara Zaferi ve bu zaferin mimarı Halil Kut Paşa da tarihimizdeki dezenformasyonun en güzel örneklerindendir. Bize unutturulmaya çalışılan bu ihtişamlı zaferi Saruhanlının gençlerine hatırlatmak istedik.” dedi ve konferansı veren Tarihçi- Yazar Naci Yengin ve katılımcılara teşekkür etti.

Konferans sonunda Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık, konferansı veren Tarihçi- Yazar Naci Yengin’e çiçek takdim etti ve kendisine teşekkür etti. Toplu çekilen hatıra fotoğrafının ardında Naci Yengin Yazmış olduğu “Şehzade Şehir Manisa” adlı kitabını katılımcılar için imzaladı. Etkinlik bu imza töreninin ardından sona erdi.

 

 

 

 

Gönderen: Mehmet Ali Öztürk

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum