Tarihçi-Yazar Naci Yengin'den "Fatih ve Manisa Konferansı"

Tarihçi-yazar Naci Yengin Saruhanlı'da "Fatih Sultan Mehmet ve Manisa" konferansı verdi.

Tarihçi-Yazar Naci Yengin'den "Fatih ve Manisa Konferansı"
04 Mayıs 2018 - 21:25 - Güncelleme: 04 Mayıs 2018 - 22:05

1442-1444, 1446-1451 yılları arsında Manisa'da göre  yapan Şehzade II. Mehmet'in Manisa'da yaptığı çalışmalar, aldığı eğitim, Manisa'nın siyasi, ekonomik, askeri ve sosyal yönlerinin ortaya konduğu konferansta Tarihçi-Yazar Naci Yengin konuştu.

Tarihçi-Yazar Naci Yengin Saruhanlı'da "Fatih Sultan Mehmet ve Manisa" konferansı verdi.

Saruhanlı'da Anadolu Lisesi ve Ticaret Lisesi konferans salonlarında gerçekleşleştirilen konferanta Naci Yengin beşyüz kişiye hitaben konuştu.

"Manisa'nın tarih boyunca önemli bir şehir olduğunu, Hitit, Lidya, Roma gibi uygarlıklardan sonra Saruhan Beyliği ve Osmanlı devleti dönemlerinde adeta gölge başkent olarak görev üstlenen Saruhan Sancağı Şehade Şehir-Manisa'nın Osmanlı devletinde Yıldırım Bayezıt'ın oğlu Süleyman Çelebiden itiberen şehadelerin devlet deneyimi kazanmak amacıyla geldiği bir şehir olma özelliğine büründüğünü" anlatan Naci Yengin Şehzade Şehir kitabından örnekler vererek "Manisa'nın II. Murat tarafından yaptırılan Saray-ı Amire binası ve II. Mehmet'le başlayan ihtişamının 1595 yılına kadar devam ettiğini ancak bu tarihten sonra şehadelerin sancaklara ve Manisa'ya gönderilmeyip İstanbul'da eğitildiğini; Manisa gibi şehirlerin eski önemini yitirdiğini" vurguladı.

"Manisa'da 7 yıl görev yapan II. Mehmet'in(Fatih Sultan Mehmet) eğitim, askeri, siysi, ekonomik, stratesji, dil çalışmaları, Türkçe'nin geliştirilmesi, sanat...gibi pekçok alanda şehre önemli hizmetlerde bulunduğunu" vurgulayan Yengin "Eğer İstanbul fethedildiyse bunun arka planında Manisa'nın bulunduğunu, Manisa'da aldığı eğitim ve yaptığı teknik, pratik ve tatbikatlarla İstanbul'un fethinin hazırlıklarının Manisa'da Molla Gürani, Akşemseddin, Molla Yegan gibi öğretmen ve Lalaları tarafından II. Mehmet'e bir misyon bir Kızılelma olarak öğretildiğini" vurguladı.

"Manisa Saray-ı Amire'den kalan tek yapı olan Fatih Kulesinin kısa zamanda asli hüviyetine kavuşturulması gerektiğini" vurgulayan Naci Yengin "Manisa'da yapılacak yatırım ve Manisa adına yapılacak tarihi, askeri, siyasi ve coğrafi çalışmalarla Saray-ı Amire'nin minik de olsa aslına uygun bir maketinin yapılması gerektiğini" vurguladı.

Manisa'da görev yapmış 16 şehzade ve padişahlık makamına oturmuş 6 hükümdarın bulunduğunu bu yönüyle diğer şehade şehirlerinden Manisa'nın daha farklı olduğunu bu yüzden kendisinin Manisa'ya Şehade Şehir olarak nitelendirdiğini" vurguladı.

"Manisa adına Fatih Sultan Mehmet ve Manisa adına şu ana kadar müstakil bir çalışmanın bulunmadığını, belgesel, roman, hikaye, araştırma  ve filmin yapılmadığını" vurgulayan yazar imkanları ve mevcut kaynakları değerlendirerek bunları gerçekleştirmenin hiç te zor olmadığını" ifade etti. 

Konferan sonunda soru-cevap ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık Beyin çiçek takdiminden sonra kitaplarını imzalayan yazar katılımcılara Naci Yengin 8 Mayıs 2018 Salı günü MCBÜ'de vereceği konferansa davet etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum