Tamila Taşeva: Rusya, Kırım Tatarlarına etnik ayrımcılık uyguluyor

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilci Yardımcısı Tamila Taşeva, şu an işgalci devlet Rusya tarafından 94 Kırımlı siyasi tutsağın alıkonulduğunu ve bu siyasi tutsaklardan 72’sinin Kırım Tatarı olduğunu ifade etti.

Tamila Taşeva: Rusya, Kırım Tatarlarına etnik ayrımcılık uyguluyor
24 Haziran 2020 - 19:10 - Güncelleme: 24 Haziran 2020 - 19:13

“KIRIM’DA BELLİ BİR ETNİK GRUBA BASKI UYGULANIYOR”

Bugün çevrimiçi düzenlenen Siyasi ve dini tercihleri için 76 yıl hapis cezası. Kırım’da hayali terörle mücadele isimli konferansta konuşan Tamila Taşeva, işgalci yönetim tarafından alıkonulan 94 Kırımlı siyasi tutsaktan 72’sinin Kırım Tatarı olduğunu kaydederek, “Sadece bu istatistiğe dayanarak işgal edilen yarımadada belirli bir etnik ve dini grubun baskıya uğradığını söyleyebiliriz. Uluslararası ceza hukukuna göre bu insanlığa karşı işlenen bir suç olarak nitelendirilebilir.” diye belirtti.

RUSYA, İNSANLARI KORKUTMAK İÇİN ALIKOYUYOR

Taşeva, Moskova yönetiminin, alıkoymaları insanları korkutmak ve kendi fikirlerinin propagandasını yapmak için kullandığını vurguladı.

YALTA GRUBUNUN TEMYİZİ İNCELENMEYE BAŞLADI

Bilindiği gibi, Rusya Askeri Temyiz Mahkemesi,dün 22 Haziran 2020 tarihinde toplam 76 yıl hapis cezasına mahkum edilen siyasi tutsaklar Emir Üsein Kuku, Muslim Aliyev, Vadim Viruk, Enver Bekirov, Arsen Cepparov ve Refat Alimov hakkında alınan hapis cezası kararına karşı verilen itirazları incelemeye başladı.

YALTA GRUBU DAVASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2016 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.

12 Şubat 2016’da işgalci “mahkeme” sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev hakkında tutuklama kararı aldı.

8 Nisan 2016 tarihinde Rus kolluk kuvvetlerince, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlendi; aramalar sonra Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Cepparov tutuklanmıştı. İki Kırım Tatarın davası daha önce alıkonulan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in davasıyla birleştirilmişti.

İşgalciler Kırımlı Müslümanları güya “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” ayrıca güya “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla” suçlandı.

Kasım 2019’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi siyasi tutsakları Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına mahkum etti.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları