Suriye Türkmenleri zor durumda

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi KRT TV'den Esra Yıldız'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Suriye'de Türkmenlerin yaşadığı köylerde demografik yapının değiştirildiğini iddia eden Salihi, "Tel Abyad bölgesindeki Türkmen köyleri YPG’ye ve PKK’ya teslim edilmesiydi, bugün Türkiye’nin sınırı güvenli olurdu" dedi.

Suriye Türkmenleri zor durumda
18 Ekim 2019 - 21:02

Salihi, Türkiye'nin güvenliğinin sadece Türkiye'den sağlanamayacağını belireterek, "Nerede bir Türk var ise, özellikle Türkiye'nin komşusu ülkelerde o coğrafyaları korumak, Türkiye'nin de milli güvenliğini korumak demektir" ifadelelerini kullandı.

Suriye'de 4 sene Irak Türkmen Cephesi Temsilciliği yaptığını anlatan Salihi, "Şam yönetimini zamanında uyardık. Eğer siz buradaki PKK terör örgütünü şimdi durdurmazsanız , gelecekte hem sizin için sorun olur hem Irak Türkleri için sorun olur. Ne yazık ki Suriyeli Yetkililer o zaman 2007 tarihinde bizimle alay ettiler. Dediler ki “biz başını kaldıranın başını keseriz” .. Ama kesmediler, Türkmen toprağını PKK’lılara teslim ettiler. O yüzden bugün Türkiye’nin attığı adımlar, o koridoru kesmek, orada bir toprak bütünlüğünü sağlayarak terör örgütlerinden temizlemek" dedi.

Salihi o dönem Şam yönetiminin askeri ihtihbarat şefi ile yaptığı görüşmeyi aktararak, "Dedim ki; terör örgütlerine fırsat vermeyin. Özellikle PKK’lılara, toprağınızda barınmasınlar. Çünkü sizin bir ucunuzda Kamışlı bir ucunuz da Irak’taki Sincar bölgesi var. Oralarda terör örgütlerinin barınmasına fırsat vermeyin. Sincar Irak’ın içinden, Kamışlı Suriye’nin içinden bir koridor haline gelir. Ne yazık ki ben bunu Şam yönetimine söylediğim zaman yönetimdeki sorumlu Ebu Habib dedi ki “biz bir terör örgütü bile başkaldırsa başını koparırız. siz gidin kendi ülkenize söyleyin”. Demokratik yollarla insanlara hak verilse gelecekte onların karşısında duramazlar biz o fırsatı vermeyiz”. Ama maalesef fırsatı verdiler bölge şu anda PKK/YPG terör örgütlerinin elinde. Biz onu o zaman görüyorduk Suriyeliler görmüyorlardı" ifadelerini kullandı.

 

Salihi açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bu bölgede Irak, Suriye, İran ve Türkiye ortak bir hedefleri olmadıkları takdirde IŞİD’e karşı gelecekte 4 ülkenin güvenliği tehlikede olur, sadece Türkiye bu konuda çaba harcıyor. Türkiye şu an operasyon başındaysa İran, Suriye, Irak ona destek vermelidir. Gelecekte PJAK İran’ı, YPG Suriye’yi, Türkiye’yi PKK tehdit edecek. IŞİD ve PKK ile mücadelede 4 ülkenin birlikte olması gerekli.

Kaynak:http://www.krttv.com.tr/gundem/sam-yonetimini-2007-de-uyardik-bizimle-alay-ettiler-h16946.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum