Sovyetlerin yarattığı çevre felaketi: Çernobil faciasının 34. yıl dönümü - Bölgeye gönderilen Kırım Tatarlarının hikayesi

Sovyetlerin yarattığı çevre felaketi: Çernobil faciasının 34. yıl dönümü - Bölgeye gönderilen Kırım Tatarlarının hikayesi
26 Nisan 2020 - 18:26 - Güncelleme: 26 Nisan 2020 - 18:30

Sovyetler Birliğinin sebep olduğu, dünyada yaşanan en büyük nükleer kaza olan Ukrayna’da bulunan Çernobil’in etkileri halen sürüyor.Yakın zamanda Çernobil Nükleer Santrali etrafında korumaya alınan bölgede yaklaşık üç hafta önce başlayan orman yangınları nedeniyle artan radyasyon oranıyla gündeme gelen, HBO kanalında yayınlanan faciayla ilgili mini diziyle popüler kültürde de bir dönem hakkında konuşulan Çernobil, hatırlanmaya devam ediyor.

Çernobil nükleer kazasının ardından bölgeye gönderilen Kırım Tatarlarının hikayesi

ÇERNOBİL FACİASI NASIL MEYDANA GELDİ?

Çernobil 1970’te açılmış bir nükleer santraldi. Ukrayna’nın kuzey bölgesinde, Kıyiv’e bağlı bir yerleşim biriminde bulunan bu santralde, kaza günü dört reaktör aktifti. Bir deney için 26 Nisan günü çalışmalar başlamıştı. Ancak bir şeyler ters gitmiş ve deneyde kullanılan reaktörde önlenemeyen çekirdek tepkimeleri meydana gelmiş bir anda çok yüksek seviyelere çıkan ısı patlamaya yok açmıştı. Tüm santralin yandığı kazada tek kötü durum yangın değildi zira tepkimeler sonucu ortama yüksek miktarda radyasyon yayılmıştı.

SOVYETLER OLAYI GİZLEMEYE ÇALIŞMIŞTI…

Sovyetlerin denetimindeki Çernobil’deki nükleer felaket önceleri SSCB yönetimi tarafından örtbas edilmeye çalışıldı. O günlerde Sovyetler hiç bir açıklama yapmadı. Kazada ölen 30’dan fazla insanın ölümü de görmezden gelindi. Ancak kazadan günler sonra 28 Nisan 1986 günü, radyoaktif bulutlar çoktan İskandinavya’ya ulaşmış ve Avrupa’daki anormal radyasyon değerleri ve Avrupa ülkelerinden gelen baskı SSCB’yi felaketi tüm dünyaya açıklamak zorunda bıraktı. Olayın açıklanmasının ardından Çernobil faciası, dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Türkiye’de Ukrayna’nın şu anki baskenti Kıyiv’de olan Çernobil faciasından en çok etkilenecek ülkelerden biriydi.

PATLAMANIN ETKİLERİ YIKICI OLDU

Ukrayna’da 18.000 km2’lik tarım toprakları radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülke ormanlarının %40’ı (toplam 35.000 km2) kirlendi.

Greenpeace, gerçekletirdiği bir bilimsel çalışma ile Ukrayna’nın bir bölgesindeki süt ürünlerini inceledi. Sütteki uzun ömürlü radyoaktif maddeler çocuklar için gerekli olan maddenin çok üzerindeydi.

Çernobil nükleer reaktörünün bulunduğu bölgenin 30 kilometre çapındaki alan insansızlaştırıldı. Bölgeden 135.000 insan uzaklaştırıldı ve yaşam alanları boşaltıldı. Reaktör binası 410.000 m3 çimento ve 7.000 ton çelik kullanılarak gömüldü. 

Facianın yaşandığı binanın altı betonlandı. 

Besin maddeleri başka bölgelerden getirildi ve kontamine (radyasyon bulaşı olan) yiyeceklerin tüketimi yasaklandı. Çeşitli tanı merkezleri kuruldu.

FELAKETİN KORKUNÇ ETKİLERİ HALEN DEVAM EDİYOR

Felaketin etkilerinin en yoğun olarak görüldüğü ülkeler Ukrayna, Rusya ve Belarus’ta 2004 yılına kadar 18 yaş altı 4000 çocukta tiroit kanseri vakası görüldü.

Resmi raporlar, ölümcül kanser vakalarının sayısını 9.000 olarak hesaplıyor. bağımsız bilim adamları ise 30.000 ile 60.000 arasında insanın Çernobil’in sebep olduğu kanser türlerinden dolayı öleceğini tahmin ediyor.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum