Sibirya'da Donmuş Olarak Bulunan Kuşun 49.000 Yaşında Olduğu Anlaşıldı!

Sibirya’nın donmuş toprağı, binlerce yıl öncesinden mükemmel korunarak günümüze kadar gelmiş nesli tükenmiş hayvanları bilime kazandırmaya devam ediyor.

Sibirya'da Donmuş Olarak Bulunan Kuşun 49.000 Yaşında Olduğu Anlaşıldı!
22 Şubat 2020 - 22:01

Sibirya’nın kuzey doğusunda, permafrost olarak adlandırılan donmuş toprağında 2018 yılında donmuş halde bir kuş bulundu. Belaya Gora köyü yakınlarında iki yerel fildişi fosili avcısı tarafından bulunan kuş, Stockholm Üniversitesi ve İsveç Doğa Tarihi Müzesi yetkililerince incelemeye alındı. İncelemeler sonrasında uzmanların yaptığı karbon yaşlandırma metodu kuşun 44-49 bin yıl önce öldüğünü gösterdi. Dişi olduğu görülen kuşun türünün, Eremophila alpestris olarak geçen Kulaklı Toygar Kuşu olduğu belirlendi. Ayrıca kuşun, şu ana kadar günümüze ulaşan en eski kuş olduğu da kaydedildi.

En az 46 bin yaşında olduğu tahmin edilen kulaklı toygar kuşu

Uzmanlar, son buzul çağından günümüze ulaşan 46 bin yıllık kulaklı toygar kuşunun, günümüzde biri Kuzey Rusya’da, diğeri Moğolistan steplerinde yaşayan iki kulaklı toygar alt türünün atası olabileceğini tahmin ettiklerini söylediler. Ayrıca, son buzul çağında yaşanan iklimsel değişikliklerin hayvanlarda farklı alt türlerin oluşumuna yol açmış olabileceği değerlendirildi.

Kulaklı toygar kuşuyla birlikte farklı türlerde binlerce yıl öncesinden gelen donmuş hayvanların bulunduğu alan, Sibirya

Uzmanlar tüyleri bile mükemmel kondüsyonda olan küçük ve hassas bir türe ait kuşun bu denli iyi korunarak günümüze ulaşmasını büyük ölçüde donmuş toprak altında nispeten stabil bir şekilde kalmasına bağlıyorlar. Bu sayede kuşun vücudu neredeyse öldüğü ilk anlardaki haliyle kalabilmiş durumda. Çalışmanın sonraki aşamaları kuşun tüm gen diziliminin çıkarılması üzerine kurulu. Bu sayede toygar türü kuşların geçmiş ve günümüz bağlantısı kurularak evrimsel değişiklikler öngörülmeye çalışılacak.

Kaynak: Curiosmos https://antikyazar.com/sibiryada-donmus-olarak-bulunan-kusun-49-000-yasinda-oldugu-anlasildi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum