Salgın Hastalıklar Ve Virüslerin Tarihi – Tarih Boyunca Bütün Salgınlar

Salgın Hastalıklar Ve Virüslerin Tarihi – Tarih Boyunca Bütün Salgınlar
26 Mart 2020 - 00:08

Salgın Hastalıklar ve Virüslerin Tarihi - Tarih Boyunca Bütün Salgınlar

Bulaşıcı hastalıklar alanında, bir salgın en kötü durum senaryosudur. Bir salgın bir ülkenin sınırlarının ötesine yayıldığında, hastalık resmen bir salgın haline gelir.

Bulaşıcı hastalıklar, insanlığın avcı-toplayıcı günlerinde vardı, ancak 10.000 yıl önce tarımsal yaşama geçiş, salgınları daha mümkün kılan topluluklar yarattı. Sıtma, tüberküloz, cüzzam, grip, çiçek hastalığı ve diğerleri ilk kez bu dönemde ortaya çıktı.

İnsanlar ne kadar uygar hale geldiyse, şehirler inşa ettiler ve diğer şehirlerle bağlantı kurmak için ticaret yolları kuruyorlar ve onlarla savaşlar yürütüyorlar, pandemiler o kadar olası hale geliyordu. İnsan popülasyonlarını tahrip ederken tarih değiştiren pandemilerin aşağıdaki zaman çizelgesine bakın.

MÖ 430  Atina

En erken kaydedilen pandemi, Peloponezya Savaşı sırasında oldu. Hastalık Libya, Etiyopya ve Mısır’dan geçtikten sonra Spartalılar kuşatırken Atina duvarlarını geçti. Nüfusun üçte ikisi kadarı öldü.

Semptomlar ateş, susuzluk, kanlı boğaz ve dil, kırmızı deri ve lezyonları içeriyordu. Tifo ateşi olduğundan şüphelenilen hastalık, Atinalıları önemli ölçüde zayıflattı ve Spartalılar tarafından yenilmelerinde önemli bir faktördü.

165 MS: Antonine Veba

Antonin vebası muhtemelen Hunlar ile başlayan çiçek hastalığının erken bir görünümüdür. Hunlar daha sonra Romalılara geçen Almanları enfekte etti ve geri dönen birlikler Roma imparatorluğuna yaydı. Semptomlar ateş, boğaz ağrısı, ishal ve hasta yeterince uzun yaşadıysa, irin dolu yaraları içerir. Bu veba, M.Ö. 180 yılına kadar sürdü ve İmparator Marcus Aurelius’un kurbanlarından biri olduğunu iddia etti.

MS 250: Kıbrıs Vebası

Bilinen ilk kurban olan Kartaca’nın Hıristiyan piskoposu olan Kıbrıs salgını ishal, kusma, boğaz ülseri, ateş ve kangrenli el ve ayakları içeriyordu.

Şehir sakinleri enfeksiyondan kaçmak için ülkeye kaçtılar, bunun yerine hastalığı daha da yaydılar. Muhtemelen Etiyopya’da başlayarak, Kuzey Afrika’dan Roma’ya, sonra Mısır’a ve kuzeye doğru geçti.

Önümüzdeki üç yüzyıl boyunca tekrarlayan salgınlar oldu. M.S. 444’te Britanya’yı vurdu ve Peçeler ve İskoçlara karşı savunma çabalarını engelledi ve İngilizlerin yakında adayı kontrol edecek olan Saksonlardan yardım almasına neden oldu.

Salgın Hastalıklar ve Virüslerin Tarihi - Tarih Boyunca Bütün Salgınlar

MS 541: Justinian Veba

İlk olarak Mısır’da ortaya çıkan Justinian veba, Filistin ve Bizans İmparatorluğu’na, sonra da Akdeniz’e yayıldı.

Veba imparatorluğun seyrini değiştirdi, İmparator Justinian’ın Roma İmparatorluğu’nu bir araya getirme ve büyük ekonomik mücadeleye yol açma planlarını bozdu. Ayrıca, Hıristiyanlığın hızla yayılmasını teşvik eden kıyamet atmosferi yaratmasıyla da bilinir.

Önümüzdeki iki yüzyıl boyunca tekrarlar nihayetinde dünya nüfusunun yüzde 26’sı olan yaklaşık 50 milyon insanı öldürdü. Büyümüş lenf bezine sahip olan ve sıçanlarla taşınan ve pire ile yayılan bubonik vebanın ilk önemli görünümü olduğuna inanılmaktadır.

11. Yüzyıl: Cüzam

Çağlar boyunca ortalıkta olmasına rağmen, cüzam Orta Çağ’da Avrupa’da bir pandemi haline geldi ve bu da çok sayıda kurbanı barındırmak için cüzam odaklı çok sayıda hastanenin inşasına neden oldu.

Yaralara ve deformitelere neden olan yavaş gelişen bir bakteriyel hastalık olan cüzzamın, ailelerden gelen Tanrı’dan bir ceza olduğuna inanılıyordu. Bu inanç, ahlaki yargılara ve mağdurların dışlanmasına yol açtı. Şimdi Hansen hastalığı olarak biliniyor, hala yılda on binlerce insanı etkiliyor ve antibiyotiklerle tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

1350: Kara Ölüm

Dünya nüfusunun üçte birinin ölümünden sorumlu olan bubonik vebanın bu ikinci büyük salgını muhtemelen Asya’da başladı ve karavanlarda batıya taşındı. MS 1347’de veba hastaları Messina limanına geldiğinde Sicilya’ya girerken, Avrupa’ya hızla yayıldı. Ölü bedenler o kadar yaygındı ki, çoğu yerde çürümeye devam etti ve şehirlerde sürekli bir koku yarattı.

İngiltere ve Fransa, veba tarafından o kadar acizdi ki ülkeler savaşlarına ateşkes çağırdılar. Veba ekonomik koşulları ve demografik bilgileri değiştirdiğinde İngiliz feodal sistemi çöktü. Grönland’da nüfusu yok eden Vikingler, yerli nüfuslara karşı savaşma gücünü kaybetti ve Kuzey Amerika’yı araştırmaları durdu.

1492: Kolomb Borsası

İspanyolların Karayipler’e gelişini takiben, çiçek hastalığı, kızamık ve bubonik veba gibi hastalıklar Avrupalılar tarafından yerli halklara aktarıldı. Daha önce maruz kalmadan, bu hastalıklar yerli halkı tahrip etti, yüzde 90’ı kuzey ve güney kıtalarında ölüyordu.

Hispaniola adasına vardığında Christopher Columbus, Taino halkı 60.000 nüfusa rastladı. 1548’de nüfus 500’den azdı. Bu senaryo Amerika boyunca kendini tekrar etti.

1520’de Aztek İmparatorluğu, Afrikalı kölelerin getirdiği çiçek hastalığı nedeniyle yok edildi.

2019’daki araştırmalar, 16. ve 17. yüzyıllardaki 56 milyon Yerli Amerikalının ölümlerinin, büyük ölçüde hastalık nedeniyle, daha önce işlenmiş topraklardaki bitki örtüsü büyümesinin atmosferden daha fazla CO2 çekmesi ve bir soğutma olayına neden olması nedeniyle Dünya’nın iklimini değiştirmiş olabileceği sonucuna vardı.

1665: Londra’nın Büyük Vebası

1665 ve 1666’da Londra Büyük Veba sırasındaki ölümlerde büyük artış gösteren bir grafik. Kesintisiz çizgi, vebaya atfedilen tüm ölümleri ve kırık çizgi ölümlerini gösterir. 1665 ve 1666’da Londra Büyük Veba sırasındaki ölümlerde büyük artış gösteren bir grafik. Kesintisiz çizgi, vebaya atfedilen tüm ölümleri ve kırık çizgi ölümlerini gösterir.

Bir başka yıkıcı görünümde, bubonik veba Londra nüfusunun yüzde 20’sinin ölümüne yol açtı. İnsan ölümleri arttıkça ve toplu mezarlar ortaya çıktıkça, yüz binlerce kedi ve köpek olası neden olarak katledildi ve hastalık Thames boyunca limanlardan yayıldı. Salgının en kötüsü, 1666 sonbaharında, başka bir yıkıcı olay olan Londra Büyük Ateşi ile aynı zamanda azaldı.

1817: İlk Kolera Salgını

Önümüzdeki 150 yıl boyunca yedi kolera salgından birincisi olan bu ince bağırsak enfeksiyonu dalgası, bir milyon kişinin öldüğü Rusya’da ortaya çıktı. Dışkı ile enfekte olmuş su ve yiyeceklerden yayılan bakteri, milyonlarca kişinin daha öldüğü Hindistan’a getiren İngiliz askerlerine geçti. İngiliz İmparatorluğu’nun ve donanmasının erişimi, kolerayı 150.000 kişiyi öldürdüğü İspanya, Afrika, Endonezya, Çin, Japonya, İtalya, Almanya ve Amerika’ya yaydı. 1885’te bir aşı oluşturuldu, ancak pandemi devam etti.

1855: Üçüncü Veba Salgını

Çin’de başlayan ve Hindistan ve Hong Kong’a taşınan bubonik veba, 15 milyon kurbanı iddia etti. Başlangıçta Yunnan’daki bir madencilik patlaması sırasında pire tarafından yayılan veba, Parthay isyanında ve Taiping isyanında bir faktör olarak kabul edilir. Hindistan en ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldı ve salgın, İngilizlere karşı bir isyan getiren baskıcı politikalar için bir bahane olarak kullanıldı. Pandemi, vakaların birkaç yüzün altına düştüğü 1960’a kadar aktif olarak kabul edildi.

1875: Fiji Kızamığı Salgını

Fiji, İngiliz İmparatorluğu’na teslim olduktan sonra, kraliyet partisi Kraliçe Victoria’dan bir hediye olarak Avustralya’yı ziyaret etti. Kızamık salgını sırasında gelen kraliyet partisi, hastalığı adalarına geri getirdi ve dönüşlerinde onlarla bir araya gelen kabile başkanları ve polis tarafından daha da yayıldı.

Hızlı bir şekilde yayılan ada, vahşi hayvanlar tarafından atılan cesetlerle doluydu ve tüm köyler öldü ve yakıldı, bazen hastalar ateşlerin içinde sıkıştı. Fiji’nin nüfusunun üçte biri, toplam 40.000 kişi öldü.

1889: Rus Gribi

İlk önemli grip salgını Sibirya ve Kazakistan’da başladı, Moskova’ya gitti ve Finlandiya’ya ve ardından Avrupa’nın geri kalanına taşındığı Polonya’ya girdi. Ertesi yıl, okyanusu Kuzey Amerika ve Afrika’ya geçmişti. 1890 sonunda 360.000 kişi öldü.

1918: İspanyol Gribi

Dünya çapında 50 milyon ölümle sonuçlanan kuş gribi olan İspanyol gribi, Çin menşeli olarak teorize edilmiş ve Çinli işçilerin Avrupa’ya giderken Kanada üzerinden demiryolu ile taşınmasıyla yayılmıştır. Kuzey Amerika’da grip ilk olarak 1918 başlarında Kansas’ta ortaya çıktı ve ilkbaharda Avrupa’da görüldü. 1918 baharında Madrid’de grip salgınının tel servis raporları, salgının “İspanyol gribi” olarak adlandırılmasına yol açtı.

Ekim ayına kadar yüz binlerce Amerikalı öldü ve vücut depolama kıtlığı kriz seviyesini vurdu. Ancak, grip tehdidi 1919 yazında, enfekte olanların çoğunun bağışıklık geliştirdiği veya öldüğü zaman ortadan kayboldu.

1957: Asya Gribi

Hong Kong’da başlayan ve Çin’in her yerine ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yayılan Asya gribi, altı ayda 14.000 kişinin öldüğü İngiltere’de yaygınlaştı. 1958 başlarında ikinci bir dalga izledi, bu da küresel olarak yaklaşık 1,1 milyon ölüme neden oldu ve sadece Birleşik Devletler’de 116,000 ölüm oldu. Etkili bir şekilde salgını içeren bir aşı geliştirildi.

1981: HIV / AIDS

İlk olarak 1981’de tanımlanan AIDS, bir kişinin bağışıklık sistemini tahrip eder ve sonuçta vücudun genellikle savaşacağı hastalıklarla ölür. HIV virüsü ile enfekte olanlar, enfeksiyon üzerine ateş, baş ağrısı ve genişlemiş lenf düğümleriyle karşılaşırlar. Semptomlar azaldığında, taşıyıcılar kan ve genital sıvı yoluyla oldukça bulaşıcı hale gelir ve hastalık t hücrelerini yok eder.

AIDS ilk olarak Amerikan eşcinsel topluluklarında gözlendi, ancak 1920’lerde Batı Afrika’dan gelen bir şempanze virüsünden geliştiğine inanılıyor. Bazı vücut sıvılarına yayılan hastalık 1960’larda Haiti’ye, ardından 1970’lerde New York ve San Francisco’ya taşındı.

Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için tedaviler geliştirilmiştir, ancak dünya çapında 35 milyon insan keşfinden bu yana AIDS’ten öldü ve henüz bir tedavi bulunamamıştır.

Salgın Hastalıklar ve Virüslerin Tarihi - Tarih Boyunca Bütün Salgınlar

2003: SARS

İlk olarak 2003’te birkaç ay sonra tespit edilen Şiddetli Akut Solunum Sendromu’nun muhtemelen yarasalar ile başladığına, kedilere ve daha sonra Çin’deki insanlara yayıldığına, ardından 26 ülke daha, 7796 ölümle 8.096 kişiye bulaştığına inanılmaktadır.

SARS, solunum problemleri, kuru öksürük, ateş ve baş ve vücut ağrıları ile karakterizedir ve öksürük ve hapşırmalardan kaynaklanan solunum damlacıkları ile yayılır.

Karantina çabalarının etkili olduğu kanıtlandı ve Temmuz ayına kadar virüs içerildi ve o zamandan beri tekrar ortaya çıkmadı. Çin, salgının başlangıcında virüs hakkındaki bilgileri bastırmaya çalıştığı için eleştirildi.

SARS, küresel sağlık profesyonelleri tarafından salgın tepkilerini iyileştirmek için bir uyandırma çağrısı olarak görüldü ve pandemiden alınan dersler H1N1, Ebola ve Zika gibi hastalıkları kontrol altında tutmak için kullanıldı.

2019: COVID-19

COVID-19, Coronavirüs

17 Şubat 2020’de çekilen bu fotoğraf, Çin’in merkezindeki Hubei eyaletindeki Wuhan’da bir hastaneye dönüştürülen bir sergi merkezinde dizüstü bilgisayar kullanarak COVID-19 koronavirüsünün hafif semptomlarını gösteren bir adamı (L) gösteriyor.

 

11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 virüsünün üç ülkede 114 ülkede varil ve 118.000’den fazla insanı enfekte ettikten sonra resmen bir salgın olduğunu duyurdu. Ve forma bitmiş bir yerde değildi.

COVID-19, yaygın grip ve SARS içeren virüs ailesi olan yeni bir koronavirüsten kaynaklanır. Semptomlar solunum problemlerini, ateş ve öksürüğü içerir ve zatürre ve ölüme yol açabilir. SARS gibi, hapşırma damlacıklarından yayılır.

Çin’deki ilk dava 17 Kasım 2019’da Hubei Eyaletinde ortaya çıktı, ancak tanınmadı. Araştırmacılar bilinmeyen bir virüse işaret eden Aralık ayında sekiz vaka daha ortaya çıktı. Çin hükümeti, önleyici eylemi geciktiren virüs haberlerini bastırmaya çalıştı.

Dünya, göz doktoru Dr. Li Wenliang’ın hükümet emirlerine karşı geldiği ve diğer doktorlara güvenlik bilgilerini verdiği zaman COVID-19-19 hakkında bilgi aldı. Ertesi gün Çin, DSÖ’ye bilgi verdi ve Li’yi bir suçla suçladı. Li, bir ay sonra COVID-19’dan öldü.

Aşı mevcut değilse, Çin sınırlarının ötesine yayılan virüs ve Ocak ayı sonunda ABD, Fransa, Avustralya ve Güney Kore de dahil olmak üzere 10 ülkede daha ortaya çıktı.

11 Şubat’ta enfeksiyon resmen COVID-19 olarak vaftiz edildi. Mart ayının ortalarında, dünya genelinde en az 220.000 vaka vardı ve ABD’de 10.000’den fazla vaka vardı.

History Çevirisi: Umut Güner

Kaynak: https://www.eansiklopedi.com/salgin-hastaliklar-ve-viruslerin-tarihi-tarih-boyunca-butun-salginlar/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum