Rusya'daki 2.500 Yıllık Bir Mezarda, Saka Türkü Kadın Savaşçılar Ortaya Çıkartıldı!

Kimi kesimlerce Saka Türkleri olarak bilinen ve kadınların da doğar doğmaz savaşçı olarak yetiştirildiği İskit toplumuna ait mezarda, 3 farklı yaş grubundan 4 kadın savaşçı bulundu.

Rusya'daki 2.500 Yıllık Bir Mezarda, Saka Türkü Kadın Savaşçılar Ortaya Çıkartıldı!
07 Ocak 2020 - 20:35

Aslında Yunan Mitolojisinde adından sıkça bahsedilen Amazon Savaşçıları’nın gerçek olup olmadığı bilinmiyor olsa da, mitolojik hikayelerde betimlenen kadın savaşçılara özellikle İskitler arasında sıkça rastlanırdı. Hatta İskit kültüründe kadın, at sırtında savaşçı olarak yetiştirilirdi.

MÖ 8. yy ile 3. yy arasında Doğu Avrupa ile Batı Asya arasında kalan kuzey steplerini kendine yurt edinmiş göçebe bir topluluk olarak bilinen İskitler’e ait bir mezarda yaşları 12-13, 25-30 ve 45-50 arasında değişen 4 kadın savaşçının kalıntıları bulundu. Mezardan, çok çeşitli savaş aletleriyle birlikte gömülmüş olan kadın savaşçılar dışında çoğunluğu altından oluşan takılar da çıkartıldı. Yaşı 45-50 arası değişen kadın savaşçının çiçek ve amfora motifleriyle süslenmiş görkemli başlığı arkeoloji dünyası için önemli olarak kaydedildi. Ayrıca kadın savaşçılarda çok sayıda savaş yarası tespit edildi.

Mezardan çıkartılan başlık – Soldaki görsel başlığın ilüstrasyonu, sağdaki görsel kazı alanındaki başlığın görünümü

İskitler’in kökeninin Perslere dayandığı çoğunlukla kabul görse de, bazı Türk ve yabancı bilim insanlarınca diğer adı Sakalar olan bu kavmin Orta Asya’dan gelen bir ön Türk kavmi olduğu savunulur. Antik çağda 7-8 yüz yıl boyunca Avrasya bozkırlarında hakimiyet kurmuş bu göçebe atçı kavmin kökenlerinin Türk olup olmadığı kesin bulgularla desteklenemiyor olsa da, Türk olduğunu savunan ve bazı teorilerle destekleyen araştırmalar mevcuttur.

Kaynak: https://antikyazar.com/rusyadaki-2-500-yillik-bir-iskit-mezarinda-saka-turku-kadin-savascilar-ortaya-cikartildi/?fbclid=IwAR02LukzJb7Prq5eU_QWHGuhqeDoAgnuwvgjK_ATrLn7fdv7GVCdq5lsm5w

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum