RUS SÖMÜRGECİLİĞİ KARŞISINDA KUZEY KAFKASYA'DA DİRENİŞ VE MÜRİDİZM

RUS SÖMÜRGECİLİĞİ KARŞISINDA KUZEY KAFKASYA’DA DİRENİŞ VE MÜRİDİZM ANLATILDI

RUS SÖMÜRGECİLİĞİ KARŞISINDA KUZEY KAFKASYA'DA DİRENİŞ VE MÜRİDİZM
15 Mart 2019 - 21:24

RUS  SÖMÜRGECİLİĞİ KARŞISINDA KUZEY KAFKASYA’DA DİRENİŞ VE MÜRİDİZM

 

            Türk Ocakları Şehzadeler Şubesinin 14 Mart 2019 Perşembe akşamı yapılan sohbetinin konusu, “Rus Sömürgeciliği Karşısında Kuzey Kafkasya’da Direniş ve Müridizm” oldu.

            Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Temizkan sohbetinin başlangıcında 1600’lü yıllardan başlayarak Rusya’nın idari, askerî, ekonomik ve sosyal yapısı hakkında bilgiler verirken Kafkasya, Sibirya ve Kırım üzerindeki emelleri hakkında açıklamalar yaptı. Ekonomik kaynaklar ve burada yaşayan Türkler üzerinde hükümranlık kurabilmek için sürdürdüğü ve başvurduğu politikaları örneklerle dile getirirken; Rusya’ya karşı verilen mücadelede, Osmanlı Devleti’nin siyaseti ve müridizmin etkileri üzerinde durdu. Nakşibendilik başta olmak üzere bu coğrafyada egemen olan Halidî ve Kadirî anlayışlarının ve bu tarikatlara bağlı olarak yürütülen politikaları anlattı.

            Sohbet bitiminde Doç. Dr. Abdullah Temizkan’ın katılım belgesi ve plâketi, MCBÜ  Fen ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Çakaloğlu tarafından verildi.      

14.3.2019

Türk Ocakları Şehzadeler Şubesi

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum