Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan Suriye analizi

Türkiye’nin dikkatli olması gerektiğini, bölgesel savaş riski bulunduğunu söyledi

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan Suriye analizi
23 Eylül 2016 - 20:45 - Güncelleme: 23 Eylül 2016 - 20:49
Prof. Dr. Caşın, ABD ve Rusya anlaşamadığı için örgütler üzerinden savaş yapılan Suriye’de Türkiye’nin dikkatli olması gerektiğini, bölgesel savaş riski bulunduğunu söyledi

Suriye operasyonu her geçen gün ciddi bir satranca dönüşüyor. Özyeğin Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Suriye’deki operasyon ve uluslararası gelişmeleri Yeniçağ için değerlendirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) verdiği destekle gerçekleştirilen operasyonun, temkinli, dengeli ve dikkatli bir biçimde gittiğini söyleyen Caşın, ABD ve Rusya tam olarak anlaşamadığı için Suriye’deki durumun devletlerin vekâlet savaşına döndüğünü, bunun da bölgesel savaşa evrilme tehlikesi içerdiğini belirtti.

Kriz devam ediyor

Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte pozisyonunun çok zor olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, şöyle dedi: “Bayram dönümünde ateşkesin olması umut verdi fakat ateşkes yürümedi. Buradaki birinci olay, Halep’in kuzeyinin silahsızlanması, Esad güçlerinin ikmal hattından geri çekilmesine karşılık, insani yardım koridoru öne çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ‘Barışa hiç olmadığımız kadar yakınız’ derken, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, ‘Tartıştık’ deyip teyit etmedi. Ortalama genel bakış, anlaşmaya çok yakınız, ne kadar yakındık, her iki tarafın da genel düşünmesi insani durumun iyileştirilmesi ve savaşı bitirmek, Cenevre’deki BM hakem diplomatına ait. Putin, ‘Antlaşma metnini açıklamıyorsunuz’ çıkışında bulundu. Türkiye, Cerablus harekâtı ile 100’e 50 kilometrelik derinlik ve genişlikte emniyet şeridi açmak istiyor. Bu emniyet şeridi belki de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın New York’ta söylediği gibi bir terör koridorunu önleyecek. Denklemin içinde bir hadise var. ‘Türkiye acaba hangi harekâtı yapacak, harekâtın boyutu ne olacak’ sorusunu soruyor uluslararası camia ve endişe duyuyor. Savunma bakanı, ‘Piyadeleri kullanmayacağız’ dedi. Burada bir zorluk var. Türk askerleri ile Rusların, ABD’lilerin karşı karşıya gelmesi. Ruslarla ABD’lilerin karşı karşıya gelmemesi.”

IŞİD'le mücadelede sınır yeniden çiziliyor

Zaman ilerledikçe riskin de artacağını, tarafların Suriye’de yeterli askeri kapasitesinin sorgulandığını söyleyen Prof. Caşin, şöyle dedi: “Türkiye sınırlı bir alay seviyesinde harekatı tutuyor. Hesaplarda derinlik kırılgan bir yapı. Türkiye Cumhurbaşkanının baştan beri söylediği gibi kendi sınırlarını güvenlik altına alıncaya kadar operasyona devam edecek bu önemli. Bundan sonraki Rakka operasyonu olabilir mi? Türkiye’nin tek başına girmeyeceğini, koalisyona gireceğini de söyledi. Üçüncü basamak Musul’a operasyon olur mu? Cumhurbaşkanının ifadelerinde gizli. ’Irak halkının desteğe ihtiyacı var’diyor, Musul’a yeşil ışık yakıldığını görüyoruz buradan. Bunun için ABD ile uzlaşılması gerekiyor.”

Yalnız kalınmamalı

Prof. Dr. Caşın, terör örgütü PYD/YPG’nin duruşunun sahada Türkiye’yi endişelendirdiğini ifade etti. PYD’nin elebaşı- sı Salih Müslim’in, “Ayrı bir Kürt devleti istemiyoruz” açıklamasının da akılları karıştırdı- ğını belirten Caşın, şöyle konuştu: “Buradan yeni dengeler içinde Türkiye hangi bölgelerde IŞİD’e karşı mücadele edecek, bu sınırların yeniden çizildiğini söyleyebilirim. Hangi güçlerle nasıl ittifak edeceğiz? ABD ve Rusya ile nasıl iş tutacak? ÖSO’nun buradaki rolü ne olacak? Burada Türkiye’ye düşen rol ne? Bütün bunlar şunu gösteriyor bu aslında vekâlet savaşından tehlikeli bir şekilde çok taraflı bölgesel savaşa evrilmesi var olayın. Türkiye bunu yaparken yalnız kalmamak durumunda. El Bab’ın mutlaka alınacağını düşünüyorum. Türkiye derinliği arttıracak. Türkiye, Çobanbey’den sonra tehdit bitene kadar çıkmayacak. Türkiye başından beri Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan BM üyesi. Ortada çok ciddi bir satranç var. Türkiye bu satrancı PKK-PYD-IŞİD üçgeninde Rusya ve ABD ile dengeli bir şekilde yapıyor. Halep Türkiye bağlantı koridorunun kesilmesini önlemek için mutlaka Rakka-Deyri zor Humus bölgesinde bir çatışma olacaktır, bu kaçınılmazdır. Türkiye, Halep’in özellikle PKK-PYD’nin eline geçmesine müsaade etmez, bu savaş sebebi. Her şey ihtimal dahilinde. Halep ile Musul arası çok önemli.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum