ORTADOĞU UZMANI KESKİN: İRAN'DA DÜŞEN UÇAK ULUSAL VE MİLLİ BİR RAHATSIZLIĞA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA!

ORTADOĞU UZMANI KESKİN: İRAN'DA DÜŞEN UÇAK ULUSAL VE MİLLİ BİR RAHATSIZLIĞA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA!
13 Ocak 2020 - 21:17

İran’ın, Tahran’dan Kıyiv’e giden yolcu uçağını 3 gün boyunca yaşanan tartışmaların ardından “yanlışlıkla” vurduğunu itiraf etmesinden sonra İran halkı sokaklara indi.

Göstericiler, Tahran’da ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani’nin posterini yırttı. Tahran’ın ara sokaklarında çöp konteynerlerini yakarak yolları trafiğe kapatan göstericiler, “Diktatöre ölüm” ve “Hamaney’e ölüm” sloganları attı.

Tahran’daki gösterilerde güvenlik güçleri ve Devrim Muhafızları, yoğun güvenlik önlemleri aldı ve göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıttı. Güvenlik güçleri, göstericilere sert müdahalede bulundu, bazılarını darp etti. Polis ve Devrim Muhafızları’nın sert müdahalesi üzerine slogan atarak yolu kapatan göstericiler, uzun trafik kuyruğunun oluşmasına neden oldu. Azadi Meydanı’na giden yollarda, gösteriler nedeniyle yoğunluk oluştu. Öte yandan eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi de gösterilere katılanlar arasındaydı.

Ortadoğu Uzmanı Dr. Arif Keskin’de, İran’da yaşanan halk ayaklanmaları ile ilgili Kırım Haber Ajansı’na (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Halkın Ukrayna uçağının düşürülmesi ile birlikte ciddi bir tepki gösterdiğine dikkat çeken Keskin, halk ile iktidar rejim arasında güven ilişkisinin tamamen yok olduğunu söyledi. Uçağın düşmesini güvenlik önlemi alınmamasına bağlayan halkın bu durumun onur kırıcı olduğunu düşündüğünü ifade eden Keskin, şöyle konuştu:

“Halk Ukrayna uçağının düşürülmesi konusunda ciddi şekilde tepkili. Bu tepkinin en önemli nedeni devlet yetkililerinin onlara yalan söylediğini, gerçeği sakladığını, aldattığını ve doğal olarak onları aşağıladığını yani bütün bu sürecin onu kırıcı olduğunu düşünüyorlar. İkincisi şu söyleniyor, ‘Siz ABD’den herhangi bir saldırı bekliyordunuz. Saldırı olabileceğini beklediğiniz bir zamanda İran hava sahasını neden kapatmadınız? Niye açık bıraktınız? Tehlikeli ve riskli olduğunu bildiğiniz halde havaalanını kapatmadınız. Havaalanını kapatmadıysanız, neden gerekli güvenlik önlemlerini almadınız?’ diye ciddi tepkiler var.”

“İRAN’DA ASKERLERİN İSTİFASININ DOĞRU OLUP OLMADIĞI BİLİNMİYOR”

İran’da askerlerin istifası konusunda da ciddi bir ikilem olduğunu belirten Keskin, bu durumun da iktidar kanadında karışıklığa neden olduğunu belirtti. Keskin, siyasiler ile asker arasında ise yeni bir ihtilaf doğduğunu söyleyerek, “İntikam sözleri verilmesinden sonra boşaltılmış üslerin vurulması da tepki çekiyor. Hemen ardından kendi ülkenden kalkış gerçekleştiren bir yolcu uçağı vurarak kendi halkını öldürdüğü, 180 masum insanı öldürdüğü için toplumda ciddi bir öfke söz konusu. Diğer taraftan baktığımız zaman, Ukrayna uçağının düşürülmesi İran devleti içinde de bir krize yol açtı. İran askerlerinin istifası isteniyor. Sadece askerler ile ilgili değil, güvenlik anlamındaki bütün sorumluların istifası isteniyor. Bu istifaların ABD ilişkileri ile ilgili yaşanan gergin dönemde mantıksız olacağı da biliniyor. Hamaney’in bu istifalara tepkisi ne olacak? Bu istifaları kabul edecek mi? Etmeyecek mi? Etmezse başka problemler doğacak. Olaylar sonrasında siyasiler ve askerler arasında yeni bir ihtilaf doğmuş durumda.” dedi.

“HALK REJİM DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYOR”

Dr. Keskin, yaşanan gelişmelerden sonra halkın rejim konusunda kesin bir tavırla değişiklik istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Askerlerin yaptığı yanlışlar sonucu açıklamalarda bulunan siyasilerde yalancı konumuna düşmüştü. Bu nedenle siyasilerde, ‘Bizi neden böyle bir sürece çektiniz? Bizi neden yalan söylemek zorunda bıraktınız?’ şeklinde de ciddi bir öfke var. Baktığımızda başlarda Tahran’da öğrenciler ile gerçekleştirilen gösteriler zamanla hem Tahran’a hemde İran geneline yayıldı. İktidara karşı büyük bir tepki var, Hamaney’in istifası isteniyor, İran İslam Cumhuriyeti rejiminin değişimi isteniyor. Yani köklü bir değişim sloganları yükseliyor İran sokaklarında. Gösteriler İran’ın her tarafına yavaş yavaş yayılıyor. Bu İran için çok zor bir durum. İran Kasım Süleymani’nin cenaze törenindeki kalabalıkla dünyaya halk benim yanımda mesajı vermek istiyordu ancak Ukrayna uçağının düşürülmesi İran’ın elinden bu fırsatı aldı. Halk sokakta İran rejimi aleyhine hareket ediyor ve bu durum rejim açısından büyük tehlike.”

“İRAN’DA YAŞAYAN TÜRKLER YAŞANAN ACIYI PAYLAŞIYOR”

İran’da yaşayan Güney Azerbaycan Türklerinin de yaşanan protestoları desteklediğini belirten Keskin, bu durumun herhangi bir etnik grubun tepkisini değil tüm İran’ın tepkisini çektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Güney Azerbaycan Türkleri de bu süreci duygusal olarak destekliyorlar. Tahran ve diğer bölgelerde olduğu gibi geniş bir gösteri yok ancak onlarda küçük çaplı eylemlerle bunu destekliyorlar. Ukrayna uçağının düşürülmesi İran’da yaşayan belli bir etnik grubun, belli bir mezhepsel grubun, belli bir dinsel grubun rahatsızlığı değil, İran’da neredeyse ulusal ve milli bir rahatsızlığa dönüşmüş durumda. Bütün toplum yaşanan bu durumdan rahatsız. Türklerde bu durumdan fazlasıyla rahatsız durumda. Bu durumun kabul edilemez olduğunu söylüyorlar. Zihin olarak da Ukrayna uçağında ölen insanlar ile duygudaşlık ve dertdaşlık yapıyorlar. Hatta Azerbaycan Türk bölgesindeki üniversitelerde mumlar yakıldığı ve uçakta ölen insanların anıldığı görülüyor. Türkler de bu acıyı paylaşıyorlar.”

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/ortadogu-uzmani-keskin-iranda-dusen-ucak-ulusal-ve-milli-bir-rahatsizliga-donusmus-durumda/143981/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum