'Orta gelirliye daha fazla yük binmemeli'

MTV ve bazı kalemlerdeki artış, belirtilen hedefler ile çelişmektedir

'Orta gelirliye daha fazla yük binmemeli'
30 Eylül 2017 - 11:07

~~
Dolaylı vergilerin düşürülmesi, istihdam ve üretim üzerindeki yüklerin azaltılmasının son derece önemli olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Ancak MTV ve bazı kalemlerdeki artış, belirtilen hedefler ile çelişmektedir” dedi.

 


EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomi yönetimi tarafından Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanması ile ekonominin tekrar konuşuluyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. OVP’ye göre büyüme hedeflerinde turizme önemli bir rol verildiğini aktaran Davut Çetin, “Fakat bu sektörün ivme kazanmasını sağlayacak tanıtım ve strateji değişikliği başlıkları dışındaki konularda da iyileştirmelere ihtiyaç bulunmaktadır. Kırsal turizme hiç değinilmemesini eksiklik olarak görüyorum. Ekonomik Sosyal Konsey’in aktif hale getirilmesi de ele alınmalıydı” dedi. Bu eksiklere rağmen OVP’de yeni ve çok iyi başlıklar olduğunu aktaran Çetin, şöyle devam etti: “Oda olarak sürekli dile getirdiğimiz lisanslı depoculuk, tedarik zinciri yönetimi, lojistik altyapısında iyileştirme konularında düzenlemeler yapma iradesi belirtilmiştir. Vergi mevzuatlarının üretimi, istihdamı, ihracatı, verimliliği ve rekabeti artıracak şekilde düzenleneceği, yüksek vergilendirmenin ekonomiyi kayıt dışılığa ittiği alanlarda vergi yükünün düşürülmesine yönelik çalışmalar yapılacağı dile getirilmiştir. Sistemin tümünü ele alan yapısal reformlar hayata geçirilmelidir.” Bu noktada dolaylı vergilerin düşürülmesi, istihdam ve üretim üzerindeki yüklerin azaltılmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Davut Çetin, “Ancak maalesef son düzenleme ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ve bazı kalemlerdeki artış, belirtilen hedefler ile çelişmektedir. Orta gelir grubuna ek vergilerle daha fazla yüklenilmemeli. Rant adil şekilde vergilendirildiği bir sistem kurgulanmalıdır. Kayıtdışı ile mücadelenin yeterince vurgulanmadığını görüyoruz. Özellikle vergi konusunda ortaya konan hedeflerin daha net ifade edilmesi gerekmekteydi” dedi.

ARAZİ BANKACILIĞI GELİYOR

Tarım sektörüyle ilgili önemli düzenlemeleri içeren yeni Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, üretimde teknolojiye dayalı kapasitenin artırılması için ‘arazi bankacılığı’ gibi modellerle atıl tarım arazileri üretime kazandırılacak. Fransa’da faaliyet gösteren Arazi Geliştirme ve Kırsal Yerleşim Birliği (SAFER), ‘arazi bankacılığı’na ilişkin önemli bir örnek olarak gösterilirken birliğin, üretici örgütleri, meslek kuruluşları ve tarımla ilgili diğer tüzel kişiliklerin katılımıyla bölgesel ölçekte kurulan, kamu yararı kapsamında kâr amacı gütmeksizin faaliyet gösteren bir kuruluş olduğuna işaret edildi. Fransa’da tarım arazilerinin her yıl yüzde 20-25’inin SAFER tarafından satın alınıyor.

SAVUNMA HARCAMALARINDA BEKLENTİ DÜŞTÜ

NATO ülkelerinin savunma harcamaları 2016’da 895 milyar dolardan 920 milyar dolara çıktı. Söz konusu harcamanın bu yıl yaklaşık yüzde 2,8 artarak 946 milyar dolara ulaşması bekleniyor. NATO harcamanın 683 milyar dolarlık kısmını tek başına ABD’nin gerçekleştirmesi öngörülüyor. ABD’yi 55 milyar dolarla İngiltere izliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Dolayısıyla devam eden ve gerçekleşmesi olası harekatlara yönelik ihtiyaçların karşılanması için ek kaynak yaratılması ihtiyacının oluştuğunu anlıyoruz” ifadelerini kullansa da beklenti savunma harcamalarının azalacağı yönünde. Türkiye’nin savunma harcamalarının ise geçen yıla göre yüzde 2,5 gerileyerek 12,6 milyar 629 milyon dolardan 12 milyar 315 milyon dolara düşmesi bekleniyor


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum