Narodnıy Komissariyat Vnutrennnih Del / Zarema Memetova

Narodnıy Komissariyat Vnutrennnih Del / Zarema Memetova
15 Mart 2020 - 21:12

Narodnıy Komissariyat Vnutrennnih Del

Rusya için Bolşevik ihtilali yeni bir başlangıç olmuş; din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın Sovyetler Birliği sınırları içerisinde yaşayan tüm milletlerin kardeşliği hedeflenmiştir.

Fakat bu sözler ütopik bir hedef olmaktan ileri gidememiş, 1920’li yıllardan itibaren Sovyetlerde ”homo-Sovyeticus” yani Sovyet Adamı yaratma çabaları başlamıştır. Sovyetler Birliği’nde uygulanan, ''Biz ve Onlar'' ayrımı üzerine kurulu dış politika söylemleri, bütünleştirici bir üst kimlik oluşturmaya dayalı bir araç haline gelmiş, daha sonra ''Rus vatanı'' fikri, ''Sovyet vatanı'' fikrinin önüne geçmeye başlamıştır.

II. Dünya savaşı döneminde pek çok kişi düşman ilan edilmiş ve bu yaşanan büyük terörde İçişleri Halk Komiserliği yani NKVD, (Narodnıy Komissariyat Vnutrennnih Del) 247.157 kendi Sovyet vatandaşını vurarak öldürmüştür. Sovyetlerin dağılmasından sonra ortaya çıkan belgelerde ise, sadece Kulak Operasyonu kapsamında, yüksek Sovyet otoriteleri 1937-1938 arasında 386.798 kişinin öldürülmesini NKVD ye emrettiği ortaya çıkmıştır.

Stalin döneminde 30 milyona yakın müslüman Türklerin sürgün edilmesi, katledilmesi ve öldürülmesinde NKVD görev almıştır. Moskova’nın SSCB’deki Slav olmayan milletlere uyguladığı bu soykırımın canlı şahitleri olan yüzlercesi, daha sonra hain damgası vurularak infaz edilmiştir.

Vasiliy Mihayloviç Blohin NKVD’de, baş infazcı olarak hizmet görmüştür. Beria’nın tasfiyesinden sonra, Nikita Kruşçev tarafından yürütülen destalinizasyon kampanyası sırasında rütbeleri geri alınmış, rütbeleri alındıktan sonra Anlattığı anılarında, NKVD nin yaptığı korkunç gerçekleri gün yüzüne çıkarmıştır. daha sonra alkolizme batmış, aklını kaçırmış ve 1955 yılı şubat’ında “intihar” ederek ölmüştür.

Vasiliy Mihayloviç Blohin'in hemen hemen her gün santraç oynadıgı,Kulak Operasyonu kapsamında toplama kamplarında meydana çizdiği santraç'ta taşlar yerine özellikle Türk soylu ve sünnetli insanları kullandığı, şah'ı mat edeni de, mat olanı da sonuçta zevk için tüfekle vurduğu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca ceza evlerinden toplanan Türk soylu aydın ve yazarların parmaklarına kalem sıkıştırıp, mengene yardımı ile sıkarak, bütün parmaklarını kırdığı ve bu insanların değil yazı yazması, artık o elleri ile yemek bile yiyemez hale geldikleri ortaya çıkmıştır.

Vasiliy Mihayloviç Blohin, aklını kaçırdığı dönemlerde günlerce sokaklarda bağırdığı, domuz barınaklarında yaşadığı ve intihar edeceği son günlerde kesici aletlerle vucuduna derin yaralar açtığı söylenmektedir.

NKVD daha sonra KGB, şimdiki Rusya federasyonunda ise FSB olarak devam etmektedir.

Bu Makale, Tavrida National V.I. Vernadsky Universitesine Rusca olarak Tercüme edilmiştir.

Zarema Memetova

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum