Naht Sanatçısı Hasan Kabadağ'ın Sanatçılığı

BURS VEREBİLMEK İÇİN GECESİNİ GÜNDÜZÜNE KATIYOR

Naht Sanatçısı Hasan Kabadağ'ın Sanatçılığı
06 Şubat 2018 - 13:15

Manisa'da yaşayan 70 yaşındaki emekli memur Hasan Kabadağ, maddi sıkıntı çeken üniversiteli gençlere burs verebilmek için gece gündüz çalışıyor. Atölyesinde naht (ağaçları kabartma şeklinde yontma) sanatı eserleri yapan Kabadağ, kendisinin de zor şartlar altında üniversite okuduğunu belirterek, diğer gençlerin bu zorlukları çekmemesi için yaptığı eserleri satarak onlara burs sağlıyor.

Şehzadeler ilçesinde yaşayan, 2 çocuk babası Hasan Kabadağ'ın üniversite öğrencilerine burs verebilmek için verdiği mücadele takdir topluyor. 2011 yılında 33 kişiyle birlikte Manisa'da Eğitime Katkı Derneği'ni kuran Kabadağ, derneğin öğrencilere daha fazla burs verebilmesi için naht sanatına başladı. Atölyesinde çeşitli ağaçları keserek işleyen Kabadağ, yaptığı eserleri de öğrenciler için satıyor.

ÖĞRENCİLERE KATKI İÇİN ÇALIŞIYOR

Bir yıl önce naht sanatına başladığını anlatan Hasan Kabadağ, memuriyetten kalma alışkanlıkla mesai saatlerini atölyesinde geçirdiğini söyledi. Hem vaktini değerlendiren hem de öğrencilere destek olan Kabadağ, "Üniversitede okuyan öğrencilerimize burs vermek için derneği kurduk. Unutulmaya yüz tutmuş olan naht sanatı ile öğrencilere burs veriyoruz. Naht sanatı zor bir sanat. Çok ince milimetrik kesimler yapılıyor. Naht sanatı Orta Asya'dan geliyor. Selçuklu'larda ve Osmanlı'da gelişmiş. Şimdi de hem atalarımızı yad ediyoruz hem de öğrencilerimize burs veriyoruz. Ben emekli devlet memuruyum, ticaretle de uğraştım. Artık tamamen işten elimi ayağımı çektim. Hem ruhumu dinlendiriyorum hem de topluma faydalı oluyorum. Vaktimin tamamını hemen hemen burada harcıyorum" dedi.

BEN ZOR ŞARTLARDA OKUDUM

Ben üniversite yıllarımda hem çalıştım hem de okula devam ettim. Okula sınava gittiğim zaman eşim doğuma gitmişti. Öğrencilerin çok fazla ihtiyacı olduğunu gözlemledim. Elimden gelen hizmet bu olduğu için elimden geleni yapıyorum. Devlet memurlarının mesaiye başladığı saatte atölyeye geliyorum ve akşam saat 19.00'a kadar çalışıyorum. Öğrencilerimizin biraz daha fazla burs alması için çalışıyorum. Benim gibi emekli olan, vaktini geçirmek isteyenler topluma katkı sağlayabilirler.

GÖZLERİM BOZULSA DA SEVEREK YAPIYORUM

Bir eser üzerinde 15 gün ince ince çalışıp, öğrencilere burs sağlayacak bir eseriortaya çıkarmaktan zevk duyuyorum. Milimetrik hesaplar yaparken ve hassas kesme işlemi nedeniyle gözlük derecelerim5.5'e yükseldi. Bir ürünün satılmasından elde edilen gelirin öğrencilere gitmiş olması, yemek yiyebilmeleri, anne babalarının yanına gidecek yol parası olması beni çok mutlu ediyor. Öğrencilere katkı sağlayan eserleri yaptığım zaman ruhum dinleniyor.

765 BİN LİRA BURS VERDİK

Derneğimiz 2011 yılından bu yana bin öğrenciye yaklaşık 765 bin lira burs verdi. Bursların çoğunun üye aidatları, bağışlar ve yaptığımız eserlerin satışından sağlandı. Burs vermek için açtığımız son sergiden de 16 bin lira gelir elde ettik.

NAHT SANATI NEDİR?

Naht sanatı, hat sanatıyla yazılan yazıların oyma, kakma, kabartma ve yakma teknikleriyle ahşaba işlenmesiyle ortaya çıkan desenin veya motifin, ahşap oyma ve işleme teknikleriyle ayrıştırılmasıyla oluşur.  

Manisa'da Denge Gazetesinden alınmıştır

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum