Müftü Alim Efendinin Evi

Manisalıların Müftü Alim Efendinin evine sahip çıkarak "Manisa Milli Mücadele Müzesi" yapmaları beklenmektedir.

Müftü Alim Efendinin Evi
26 Temmuz 2018 - 18:32 - Güncelleme: 13 Aralık 2020 - 13:20

Röportaj: Berna Memiş
 

                  Dedesi Hafız Mehmet Raşit Efendi ile Müftü Ahmet Alim Efendi'nin çok samimi iki arkadaş  olduğunu belirten Tezcan Karadanışman, Manisa'nın şehir merkezinde bulunan Alim Efendi'nin evine  böyle bir manzaranın yakışmadığını belirtirken, ayrıca evin kafeterya olarak kullanılmasının da içine sinmediğini söyledi. Karadanışman, Alim Efendi'nin evinin bulunduğu sokağa isminin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

                  Manisa'nın siyaset ve sanat dünyasında önemli izler bırakan ve çalışmalarını halen sürdüren Araştırmacı Yazar Tezcan Karadanışman, iki dönem İl Genel Meclis üyeliği ve yine iki dönem de Belediye Meclis Üyeliği yaptı. 
 

Kendi deyimiyle "Yok denen Manisa folklorunu ortaya çıkardık" diyen Karadanışman, Manisa için en önemli isimlerin başında gelen Müftü Ahmet Alim Efendi'nin yeteri değeri görmediğini belirtti.

 

ENDİŞE İÇİNDEYİZ

                  Dedesi Hafız Mehmet Raşit Efendi ile çok yakın arkadaş olan Alim Efendi'nin, dedesinin ölümüyle birlikte babası Keşfi Karadanışman'ı himayesine aldığını ve tahsilini yaptırdığını belirten Tezcan Karadanışman,  "Alim Efendi'nin evi kendisinin ölümünün ardından mirasçıları tarafından satılmıştır. Tarihi eser değerinde olduğu için yıkıp yerine başka apartman dikemiyorlar. Ama yanında yıkılmaya meyilli başka bir ev bulunuyor. Evin arka tarafı ise gördüğünüz gibi çöplük ve inşaat atıkları ile doldurulmuş. Burası olduğu gibi değerlendirilmeli. Burası şehrin merkezinde bulunan bir yer. Bu görüntü yakışıyor mu? Günün birinde kazara yakıp ardından yıkacaklar diye endişe içindeyiz" dedi.  
 

 ORASI ŞİMDİ ENTEL KAFE

                 Karadanışman, "Ev şimdi bir kafeterya olarak kullanılıyor. Entel kafelerden oldu. Buna bir şey diyemeyiz sonuçta evin şimdiki sahibinin tasarrufu. Ancak yine de Alim Efendi'nin evi olarak onun hayatının , eserlerinin ve kahramanlıklarının sergilendiği bir ev olarak görmek tek hayalimiz. Keşke burası Alim Efendi'nin yeni nesillere tanıtıldığı ve asla unutulmayacağı bir müzeye dönüştürülebilseydi" dedi.

 

ALİM EFENDİ'Yİ BU ÇÖPLÜĞE Mİ LAYIK GÖRDÜNÜZ?

                Alim Efendi'nin Cemiyet-i İslamiye adlı örgütü kurarak, faaliyete geçirdiğini belirten Karadanışman, "Alim Efendinin çalışmalarından işgalci güçler rahatsız oldu. Verilen fetva üzerine Yunanlılar, müftüyü idama mahkum ettiler. Yakalamak için evini sardılar.  Evinin arka kapısından Alim Efendi kaçarak, istasyonda bulunan Fransız subaylarına sığındı. Onlar, Alim Efendi'yi Yunanlılara teslim etmeyerek, Akhisar'a oradan da Balıkesir'e kaçırdılar. İşte burası Alim Efendi'nin evinin arkası. Burasının adeta çöplük olarak bu halde durması ne şehrin merkezine ne de Alim Efendi'nin ismine yakışmıyor"  diye konuştu. Karadanışman, Ahmet Alim Efendi'nin evinin ön kısmının şehrin en merkezi caddesine baktığını, evin arkasını ise görenlerin şok olduğunu dile getirdi.
 

DR SADIK AHMET'İN MANİSA'YLA NE ALAKASI VAR?

                Manisa için bu kadar önemli bir şahsiyetin isminin hiçbir sokağa, caddeye verilmediğini vurgulayan Karadanışman, "Manisalıların Kuyumcular Sokağı olarak bildiği bu sokağa nedendir bilinmez yıllarca Park Caddesi adı verildi. Daha sonra nedendir hiç bilinmez bir şekilde Yunanistan'daki  Türk azınlığın lideri olarak kabul edilen Yunanistan Milletvekili Sadık Ahmet'in ismi verildi. Sadık Ahmet değerli bir kişidir ama Manisa'yla  ne ilgisi olduğu benim için hep merak konusu olmuştur." dedi. Alim Efendi'nin evinin bulunduğu Dr Sadık Ahmet caddesine artık Alim Efendi'nin adının verilmesi gerektiğini dile getiren Karadanışman, " Bunun için yeterince geç kalındı bile.  Alim Efendi ismi son zamanda  İmam Hatip Ortaokulu'na verildi.  Kenarda köşedeki bir İmam Hatip Lisesi'ne isminin verilmesi yeterli değil. O'nun adının daha merkezi meydanlara, caddelere ve daha farklı yapılara verilmesi gerekiyor" dedi.

 

GENÇ NESİLLERE ALİM EFENDİ'Yİ ÖĞRETİN

                Alim Efendi'nin müteşebbis bir kişilik olduğunu belirten Karadanışman, "Manisa'nın ziraatten ticarete her yönde kalkınması için faaliyetlerde bulunmuştur. Alim Efendi bestekar yönüyle de tarihi kaynaklarda yer almıştır. Turizm Derneği Başkanlığı yaptığım dönemde Müftü Alim Efendi ilk kez anılarak, kitaplaştırıldı. Alim Efendi ölüm yıldönümünde mezarı başında son yıllarda anılmaya başlandı. Bu iş sadece anmakla olmaz. Alim Efendi'ye sahip çıkmak, adını genç nesillere aktarmak için görünen çalışmaların yapılması gerekiyor" dedi.  
 

TARİHİMİZ NEMLİ DEPOLARA HAPSEDİLDİ

               Manisa'nın çok zengin bir tarihi dokusu olduğunu kaydeden Karadanışman, "Manisa'mızın tarihiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılmıyor. Elimizde olan tarihi değerleri de elden çıkartıp yıkıyorlar. Eski belediye, eski şehir sineması, eski idak-i şahane gibi birçok binamız yıkılıp yok edildi.  Bir Manisa evinden yoksunuz. Muradiye Medresesi içinde müze yarı kapalı olarak durmakta. Eserler ise depolarda nemli ortamda atıl halde bekletiliyor. Müzeler o yörenin nasıl hayat bulduğunun ispatıdır. Nemli depolarda bekletilen tarihimiz de bizim Manisa olarak ne kadar hayat bulduğumuzun açık bir göstergesi" dedi.
 

 

MÜFTÜ ALİM EFENDİ KİMDİR?

              1874-1930 yılları arasında yaşayan Müftü Alim Efendi uzun müddet Manisa Müftülüğü yaptı. Yunan İşgali sırasında memleketin kurtarılması için büyük çabalar gösteren Alim Efendi Cemiyet-i İslamiye adı ile bir örgüt kurarak faaliyete geçti. İzmir'in işgalinden sonra Müftü Alim Efendi, Kırkağaç Müftüsü Hacı Rıfat Efendi, Burhaniye Müftüsü Mehmet Muhip Efendi, Edremit Müftüsü Hafız Cemal Efendi ve Tire Müftüsü Sunullah Efendi ile birlikte Yunan işgalini din açısından değerlendiren bir fetva verdi. Bu fetvada, Yunan işgali ve zulmünün haksızlığı belirtildikten sonra, buna karşı fiili mukavemetin yani cihat yapmanın farz olduğunu açıkladı. Ayrıca fetvada; Yunanlılarla birlikte Damat Ferit Paşa hükümetinin telin edildiği de vurgulandı. Bundan dolayı Müftü Alim Efendi ve fetvayı veren din adamları  Yunan makamları ve  İstanbul hükümeti tarafından idama mahkum edildi. 

Necdet Bilgi'nin kaleme aldığı, "İstiklâl Yolunda Bestekâr Bir Müftü: Ahmet Efendi" Alim Efendi'nin Türk Müsikisindeki önemini ve bestekar yönünü en iyi şekilde anlatan eserlerin başında gelmektedir.

 

Kaynak:http://www.manisainternethaber.com/haber/13802/alim_efendi%60ye_buyuk_ayip!.html


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum