Mısır Piramitleri Söylenildiğinden Daha Eski Olabilir mi?

En az 4.500 yıllık geçmişe sahip piramitler gizemleriyle birlikte hala akıllarda soru işareti bırakmaya devam ediyor.

Mısır Piramitleri Söylenildiğinden Daha Eski Olabilir mi?
01 Haziran 2020 - 14:10

Mısır’daki Giza piramit kompleksinde yer alan ve Keops piramidi olarak da bilinen Büyük Piramit şüphesiz ki antik dünyada insan eliyle yapılmış en dikkat çekici yapılardan birisidir. Mısır bilimcilere göre günümüzden yaklaşık 4.500 yıl önce Mısır’ın Dördüncü Hanedanlığı’nın firavun kralı dünya yüzeyindeki en etkileyici yapının yapılmasını ister. Böylelikle bizlere bugün hayal gücümüzü ateşleyen muazzam bir antik görsellik sunan Büyük Piramit’in yapımı başlar ve tamamlanması yaklaşık 20 yıl sürer.

Giza Piramitlerinin görüntüsü, Mısır

Bugün bu görsel şölenin insanlar tarafından bu kadar çok sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri içinde barındırdığı tarihtir. Öte yandan Büyük Piramit’in hala koruduğu sayısız gizem de bir çok insan için hayranlık uyandıran özelliklerindendir. Bugün yapıyla ilgili incelemelere ve kazılara rağmen cevapsız kalan sorular vardır.

Yaklaşık 4.500 yıl önce inşa edildiği düşünülse de nasıl inşa edildiklerine ve tam amacının ne olduğuna dair detaylı antik metinlerin bulunamaması oldukça düşündürücüdür. Antik metinlerin yetersizliği bazı insanların piramitlerin çok daha eski olduğunu ve kabul edilenin aksine firavun mezarları amacının dışında yapıldığı iddialarının alt yapısını oluşturmaktadır. Antik Mısır Hanedanlığına dair sayısız yazılı metnin bulunmasına rağmen, en büyük mucizesi olan piramitlerin yapılışına dair metinlerin olmaması gerçekten de şaşırtıcıdır. Mısır bilimciler piramitlerin ve sfenksin daha eski olmadığını söyleseler de, bazı insanlar için piramitlerin binlerce yıl daha eski olduğu bir olasılıktır. Özellikle Giza piramitlerinin yanıbaşındaki Sfenks’in yapılışının kesinlikle çok daha eskilerde olduğu sayısız uzman tarafından iddia edildiyse de bunlar hep iddia olarak kalmıştır.

F: Brooklyn Müzesi
Sfenks’in henüz tam olarak yüzeye çıkartılmamış hali ve Giza piramitlerinin görüntüsü

Büyük Giza piramidi dünya yüzeyinde en hassas şekilde hizalanmış piramittir. Toplam hacmi 2.583.283 metreküptür ve Mısır piramitlerinin en büyüğüdür. (İnsanlık tarafından bilinen en büyük piramit Bugün Meksika’da Cholula şehrinde inşa edilmiştir ve Büyük piramitin neredeyse iki katıdır). Büyük Giza piramidi dünyanın en büyük piramidi olmasa da işçilik, mühendislik ve zorluk açısından bakıldığında kesinlikle en nefes kesicisidir.

Sfenks’in günümüzdeki görüntüsü

Akıl almaz bir işçiliğin eseri

Yapılan arkeolojik araştırmalar yapının yaklaşık 2,3 milyon adet taş bloktan yapıldığını ortaya koymuştur. Yine arkeolojik tahminler yapının inşasında 5,5 milyon ton kireçtaşı, 8 bin ton granit ve 500 bin ton harç kullanıldığını göstermektedir. Özellikle granitlerin piramitlere 800 kilometre uzaklıktaki Asvan şantiyelerindeki taş ocaklarından taşınmış olması ilgi çekicidir. Çoğu uzmana göre Antik Mısırlıların taşları taşımak için tahta makaralar ve kızaklar kullanarak Nil nehri üzerinden Giza’ya taşınmasına olanak veren bir sistem kullandıkları su götürmez bir gerçek olsa da bazıları hala tonlarca ağırlığındaki taşların yüzlerce kilometre uzaklıktaki taş ocaklarından taşınmış olduğuna şüpheyle yaklaşmaktadır.

6,5 milyon ton ağırlığa sahip Büyük Giza Piramidinin yakından görüntüsü – Büyüklüğünün anlaşılması için en alt sağda önünde duran bir insan kırmızı içine alınmıştır.

Mısır bilimcilere göre aksi görüşe sahip tarafın en çok üstünde durduğu diğer şüpheli durum ise taşların o kadar yüksekliklere nasıl çıkartıldığı gizemidir. Büyük Piramit (Keops Piramidi) 138 metre, Kefren Piramidi 143 metre ve Mikerinos Piramidi ise 65 metre yüksekliğindendir. Gerçi bu konuda da bir çok uzman taşların kaldırılması için bir nevi rampa sisteminin kullanıldığı konusunda hem fikirdir. Yine de binlerce insanın böylesine bir yapı için yıllarca çalışmış olması gereksinimi, bunların barınma ve yiyecek ihtiyaçları, işçiliğin detaylılığı ve zorluğu düşünüldüğünde akıllarda hala soru işareti bırakıyor olması da çok anlaşılmaz değildir.

Kaynak: https://antikyazar.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum