Mısır'da Binlerce Hizmetçisiyle Birlikte Gömülmüş Antik Mısır Rahiplerine Ait Mezarlar Bulundu!

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Mısır’ın güneyindeki Tuna el-Gebel isimli antik mezarlık alanında, yüksek rütbeli Mısır rahiplerine ait mumyaların bulunduğu 20 lahit mezarın ortaya çıkartıldığını duyurdu.

Mısır'da Binlerce Hizmetçisiyle Birlikte Gömülmüş Antik Mısır Rahiplerine Ait Mezarlar Bulundu!
22 Şubat 2020 - 22:06

Bulunan mezarların oldukça kaliteli kireç taşından yapılmış olduğu ve açılan mezarlardaki mumyalara, oraya konulduklarından beri, yani 2.500 yıldır hiç dokunulmadığı açıklandı.

Mezarlardan birinin içindeki mumya

Mezarlık alanda ele geçirilen 700’ün üzerindeki muskanın çoğunun altın ve benzeri değerli materyallerden yapılmış olduğu belirtildi. Ayrıca 16 tane mezar odasında Antik Mısırlılarca ölülere öteki dünyada hizmet ettiğine inanılan 10.000 adet civarında çiniden yapılma Uşabti figürü (ushabti/shabti/shawabti) gün yüzüne çıkartıldı. Uzmanlar kazıların ve araştırmaların devamındaki süreçte daha fazla mumyaya ulaşacaklarını tahmin ettiklerini kaydettiler.

Mezar odalarının birinin içindeki lahit mezar

Aslında Mısırlılardaki yaklaşık 300 firavunun sadece bir kaç tanesi gerçek hizmetkarlarıyla birlikte gömülmesiyle tanınıyor. Bunların dışındaki firavunlar gerçek hizmetçiler yerine Uşabti denilen küçük heykelcikler ile birlikte gömülmüşlerdir. Uşabtiler en basit anlamda Antik Mısırlılarda öbür dünyaya gidenlere yardımcı olup hizmet ettiklerine inanılan mezar eşyalarıdır. Genelde insan formunda olup balmumu, taş, ahşap, kil ve çini gibi çeşitli malzemeler kullanılarak yapılmışlardır. Bu heykelciklere dünyadaki bir çok ünlü müzenin koleksiyonlarında rastlanmaktadır.

Uşabtiler, Louvre Müzesi, Paris, Fransa

Kaynak: Vintage News https://antikyazar.com/misirda-binlerce-hizmetcisiyle-birlikte-gomulmus-antik-misir-rahiplerine-ait-mezarlar-bulundu/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum