Milli Mecmua'ya dair/Türk Müslümanlığı

Naci YENGİN yazdı: Milli Mecmua'ya dair/Türk Müslümanlığı... Yasin Usta yönetiminde devam eden dergi okunmayı ve takip edilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Milli Mecmua'ya dair/Türk Müslümanlığı
23 Nisan 2018 - 21:34 - Güncelleme: 24 Nisan 2018 - 09:33

Milli Mecmua'ya dair/Türk Müslümanlığı 


Dergiler olmasaydı düşünce dünyamız güdük kalırdı diye düşünürüm. 
Cemil Meriç'in "Hür tefekkürün kalesi" olarak tarif ettiği dergiler son dönemde yeniden önem kazanmaya başladı. Nitelikli dergilerin yeri edebiyat ve kültür dünyasında ayrı bir öneme sahiptir okuyucular ve yazılarını yayımlama imkanı bulanlar açısından.
Kit imkanlarla, şartları zorlayarak yayım hayatına devam eden dergiler arasında dikkat çekici bir şekilde ön plana çıkan dergilerin başında henüz ikinci sayısını çıkarmış olmasına rağmen "Milli Mecmua" dergisidir.
Milli Mecmua dergisi ikinci sayısında "Türk Müslümanlığı" dosyasıyla okuyucuyla buluştu. Milli Mecmua Dergisini farklı kılan yönü her iki ayda bir özel bir konuya yer vermesi ve konu ile ilgili geniş araştırma, deneme, hatıra, makalerle konuları derinlemesine anlatmasıdır.
Türk Müslümanlığı sayısında dergide yirmibeş yazı ve makale yer alıyor. Birbirinden değerli yazı ve yazarlarıyla Türk Müslümanlığı enine boyuna incelenmiş. Okuyucunun zihnindeki tüm sorulara cevap verecek yazılar be kalem erbapları var.

Haberim olsaydı katkı sağlamak isterdim diye düşündüğüm Türk Müslümanlığı konusu bizim için de önemli ve nazik bir konudur. Son dönemde yeniden önemi artmaya başlayan ve halklı olarak gündeme gelen konu Türklerin inanç, kültür ve tarihi süreçleri içinde incelenmeli ve Türk birliğininin kültürel temellerinin İmam-ı Azam Ebu Hanefi, İmam Maturidi, Hoca Ahmet Yesevi referasları üzerinden şekillendrilmesi gerektiği bir kez daha altı çizilerek vurgulanmalıdır.

Türk Müslümanlığı denildi mi burun kıvıran bazı Türklük ve bizce  gizli İslam düşmanlarının mezhepsizlik yoluyla vurmaya çalıştıkları asıl meselenin Türkler olduğunun farkına varmadan Türk Müslümanlığını anlamak mümkün değildir. Hacı Bektaş-ı Veli'de Türk Müslaümanlığı içerisinde, Yunus Emre ve Sarı Saltuk'da aynı potanın içinde değerlendirilmelidir. Aksi halde Türk Müslümanlığı vurgusuyla ırk temeline dayalı bir İslam anlayışı değil Türk bilinci, İmam Maturidi aklı, Yunus ve Mevlana sevgisinde sentezlenmiş bir dünya tasavvuru amaçlandığı unutulmamalıdır. 
Yasin Usta yönetiminde devam eden dergi okunmayı ve takip edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. 
Emeği geçenlere teşekkür eder yayın hayatında başarılar dilerim.

Naci YENGİN

www.tarihistan.org


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum