Menbiç'i masada çözelim

Türkiye PKK’yı Afrin’de kıskaca alırken, bir sonraki hedef Menbiç için de ABD ile görüşmeyi sürdürüyor

Menbiç'i masada çözelim
12 Mart 2018 - 10:03 - Güncelleme: 12 Mart 2018 - 10:24

~~
Türkiye PKK’yı Afrin’de kıskaca alırken, bir sonraki hedef Menbiç için de ABD ile görüşmeyi sürdürüyor. KARAR’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre ABD Menbiç’i askeri harekât olmadan çözmek için teklif getirdi. Türkiye teröristleri sınırlarından temizleme kararlılığını yineledi ve yöntemlerin ABD’nin atacağı somut adımlara göre görüşülebileceği mesajı verdi.

 


HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Türkiye’nin terör örgütleri YPG/PKK ve IŞİD’e karşı yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nın 52’nci gününde Afrin’e yönelik üçlü kıskacın kısa sürede kapanması bekleniyor. Şehir merkezinin etrafının tümüyle kuşatılması için özellikle rejimle sınır olan Tel Rıfat bölgesi yoğun ateş altına alındı. Teröristlerin geçiş hattı kapanmadan önce paniğin arttığı, Afrin’den çıkış çabalarının da hızlandığı belirtiliyor. Sahada bunlar yaşanırken Türkiye ABD ile masada Afrin’den sonraki hedefi Menbiç’i görüşüyor. KARAR’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre ABD’nin Menbiç için askeri çözüm dışında formüller önerdiği kaydediliyor. Görüşmelerde Türkiye’nin Fırat Nehri’nin doğusunu ve batısını da teröristlerden temizleme kararlılığı öne çıktı. Ancak yöntemler konusunda müzakerelere açık olunduğu mesajı verildi. ABD’nin terör örgütüne silah ve mühimmat desteğini derhal sona erdirmesi, teröristlerin Menbiç’ten kesin olarak çıkarılması, Afrin’de de Menbiç’te de kendi halkının bu bölgelere yerleştirilmesi olmazsa olmaz şartlar olarak masaya kondu. Türkiye bu süreçler boyunca bölgede bulunacağını vurguladı. ABD ise terör örgütü IŞİD’le olan mücadelenin sekteye uğramaması için Türkiye’nin Menbiç’te bir askeri harekâta başlamaması önerisinde bulundu. Bu noktada YPG’nin Menbiç’ten çıkarılması konusunda ılımlı mesajlar verdikleri ancak, bölgenin güvenliğinin sağlanması konusunda çekinceler ortaya koydukları ifade edildi. ABD ve Türkiye’nin bölgedeki güvenlik hattını birlikte kurması formülü üzerinde görüş bildirildi. Tarafların görüşmelerle ilgili değerlendirme yapacağı, 19 Mart’ta Dışişleri Bakanlığı düzeyinde Washington’da yapılacak toplantının çalışma komisyonlarıyla ilgili tablonun ortaya çıkmasında belirleyici olacağı değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’nin Afrin’deki teröristlerin sıkıştırılması nedeniyle ABD’nin YPG/PKK’lı teröristlerin Fırat’ın doğusuna çekilmesi önerisi de getirdiği de ifade edildi. Türkiye’nin Afrin’deki harekatı müzakere konusu etmeyeceğini, askeri harekatın planlandığı gibi sürdürüldüğü, operasyona zarar verebilecek hiçbir adımın atılmayacağının bir kez daha tekrarlandığı ifade edildi. Türkiye’nin kendi planıyla ilerlemeyi sürdüreceği ancak, ABD’nin somut adım atması ve bunların da gerçekleşmesi halinde değerlendirme yapılabileceği belirtildi


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum