Mehmet Şeker'in "Geçti Dost Kervanı" yayımlandı

Mehmet Şeker’in iki yıl boyu yazdığı hikayeleri topladığı kitabı Geçti Dost Kervanı adını taşıyor. Hikayelerin bir kısmının kendi hatıraları bir kısmının ise arkadaşlarının yaşadıkları hikayeler olduğunu söyleyen Şeker, kitabı için bu hikayeler yaşanmıştır notunu düşüyor.

Mehmet Şeker'in "Geçti Dost Kervanı" yayımlandı
17 Mayıs 2020 - 10:29 - Güncelleme: 17 Mayıs 2020 - 18:23

ZEYNEP CEMİLE

Mehmet Şeker’in ilk öykü kitabı Geçti Dost Kervanı geçtiğimiz haftalarda okurla buluştu. Yeni Şafak gazetesinin en kıdemli köşe yazarlarından olan Mehmet Şeker’in kitabından yola çıkarak hem dostlarını konuştuk hem de bu kitabı yazma hikayesini.

Sizi bir dönem yazdığınız şiirlerden biliyoruz. Ve tabii ki yıllardır devam eden köşe yazılarınızdan. Şimdi de hikâyelerinizle okurun karşısındasınız. Farklı türlerde yazıp çizen biri olarak, hikâyelerinizi yazı serüveninizin neresine koyuyorsunuz?

İnsana ait ‘anlatma’ macerasını, yazmak ve konuşmak diye iki şekilde ele alsak; görürüz ki her ikisi de söze dayalı. Malzememiz kelimeler. İlkinde vasıta olarak harfler kullanılır, diğerinde sesler. Esas itibariyle pek fark yok. Bu yüzden “yazmak bir bütündür” desek, yanlış olmaz. Bazen şiir olur, bazen köşe yazısı, bazen de hikâye.

SON İKİ YILIN ÜRÜNÜ

Bu hikâyeler belli bir dönemin ürünü mü yoksa yıllar içinde biriktirdiğiniz eserler mi?

Hikâye, şiir ve diğer yazılar, yıllardan bu yana hep kardeşçe geçinerek bugüne kadar geldi. Hikâye yazmaya yeni başlamış değilim ancak bu kitaptakiler, son iki yılın mahsulü. Maceralar eski olsa da, yazılışı yeni.

Hikâyelerinizin kahramanları hayatın kenarında köşesinde kalmış insanlar. Bakışımızı bu insanlar üzerine çekmek ister gibi bir derdiniz var sanki. Başrolü bu sessiz insanlara vermek bilinçli bir tercih mi? Neden onları seçtiniz?

Bu durum, sanırım hayata bakış açısıyla ilgili. Kralların, kraliçelerin hayatı elbette önemlidir, merak edilir, araştırılır; ama seyislerin, bahçıvanların hayatı da onlardan aşağı kalmaz. Sıradan insanları daha az önemli görmek, protokol idarecilerinin görevi olabilir. Edebiyat açısından ise çok daha yakından bakılmasını gerektirecek ayrıntılarla doludur. Böyle bir anlayışa sahip olunca, bilinçli bir tercih olmaktan çıkıyor ve onlar kendiliğinden o konuma yerleşmiş bulunuyor.

Kitabın künyesi:

Geçti Dost Kervanı 

Mehmet Şeker 

İz Yayınları 

Mart 2020 

167 sayfa

Yazının devamı için:

https://www.yenisafak.com/hayat/bu-hikayeler-yasanmistir-3539820

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum