MANİSA ŞEHZADELER TÜRK OCAĞINDA "YENİPAZAR: BALKANLARDA KALBİ TÜRKÇE ATAN BİR ŞEHİR" KONULU KONFERANS OLDU

MANİSA ŞEHZADELER TÜRK OCAĞINDA "YENİPAZAR: BALKANLARDA KALBİ TÜRKÇE ATAN BİR ŞEHİR" KONULU KONFERANS OLDU
21 Aralık 2019 - 12:21 - Güncelleme: 21 Aralık 2019 - 13:31

YENİPAZAR: BALKANLARDA KALBİ TÜRKÇE ATAN BİR ŞEHİR

Asırlık ayrılığın ardından mahzun mahzun bakan, Sırbistan toprakları içinde kalan ama ”gönül coğrafyamız”da unutulmayan, Osmanlı Devleti’nde Sancak Bölgesi’nin merkezi olan Yenipazar, Türk Ocakları Şehzadeler Şubesinde “Ocakbaşı” sohbetinin konusu oldu.

19 Aralık 2019 Perşembe akşamı, “Balkanlarda Kalbi Türkçe Atan Şehir” başlığı ile Yenipazar’ı; iki yılını bu şehirde geçiren Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Özdamar anlattı.

450 yıl Türk idaresinde kalan, Gazi İsa Bey İshakbeyoğlu tarafından kurulan (1459-1461) Yenipazar şehrinin geçmişi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Özdamar, Sancak Bölgesi’nin kültür başkenti olan Yenipazar’ın Osmanlı Devleti’nin zayıflamasıyla beraber elden çıktığını, 1938ve 1953 yıllarına imzalanan antlaşmalarla burada yaşayan Türklerin ve Boşnakların çok önemli bir kısmının Türkiye’ye göç ettiğini söyledi.

2011 yılındaki nüfus sayımına göre nüfusu 120.000 olan Yenipazar’ın %80’i Müslüman Boşnaklardan oluşuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Özdamar, Çanakkale Savaşı’nda binlerce askerin gönderildiği bu güzel şehrin, muazzam bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu, örf, adet ve geleneklerinin bizden farklı olmadığını, konuşma dillerinde binlerce Türkçe kelimenin olduğunu ifade etti.

35’i merkezde olmak üzere 59 tane caminin, üç tanesi özel, bir tanesi devlete ait olmak üzere dört üniversitesi bulunduğunu, Sırbistan’ın kendilerine uyguladığı ekonomik, kültürel ve siyasi baskılara karşı ayakta kalma mücadelesi verdiklerini anlatan Özdamar, burada yaşadığı hatıralardan da örnekler verdi.

Sohbet sonunda, Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Özdamar’a plâketi ve katılım belges,i MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tanju Kahraman tarafından verildi.

Görüntünün olası içeriği: 15 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta
Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, oturan insanlar ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, oturan insanlar
Görüntünün olası içeriği: 14 kişi, iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, ayakkabılar ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 6 kişi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum