Manisa Şehzadeler Türk Ocağında "Türkiye'de Bor Gerçeği" Konuşuldu

Manisa Şehzadeler Türk Ocağında "Türkiye'de Bor Gerçeği" Konuşuldu
29 Kasım 2019 - 22:00

TÜRKİYE’DE BOR GERÇEĞİ

Hızla tükettiğimiz enerji kaynaklarına seçenek olabilecek ve son yıllarda stratejik maden olarak bakılan bor, 28 Kasım 2019 Perşembe akşamı Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesinin geleneksel “Ocakbaşı” sohbetinin konusu oldu.
“Türkiye’de Bor Gerçeği”ni; bu madenle ilgili yaptığı araştırma ve çalışmalardan tanıdığımız MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı anlattı.
Prof. Dr. Yüksel Abalı; dünya bor madeni rezervlerinin %73’üne sahip olduğumuzu, yer altı kaynaklarımızın zenginliği kadar onların çıkarılması, işletilmesi ve işlenmesinin de çok önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin dışarıdan satın aldığı madenlerin, sattığı madenlerden üç kat fazla olduğunu söyledi.
1978 yılında bor madenlerinin devletçe işletilmesi kararından sonra, yatırım, üretim ve pazarlama konusundaki çalışmaların Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirildiğini ifade eden Abalı, madeni çıkarırken çevrenin korunmasına özen göstermek gerektiğini ancak bor piyasasına hakim güçlerin bu yöndeki spekülasyonlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini, ham halde satmaktansa işleyerek satmanın ülkemiz ekonomisine sağlayacağı faydanın daha fazla olacağını ifade etti.
Savunma, otomotiv, temizlik, cam, dijital ürün imalatı, ilaç sanayi ve benzeri alanlarda kullanılan bor madeninin çok önemli bir ürün olduğunu ve “bor madeni”nin millî bir mesele olduğunu söyleyerek bu madenle ilgili yanlış bilgilerin çokluğuna da dikkat çekti.
Sohbet sonunda Prof. Dr. Yüksel Abalı’nın plâketini MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Ersin Minareci, katılım belgesini ise Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesi başkanı Ferhat Berber takdim etti.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar, sakal ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 17 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, iç mekan


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum