Manisa Kültür Sohbetlerinde Çağatay Uluçay konuşuldu

''Manisa tarihi ve Osmanlı dönemine ilişkin önemli çalışmalar yapan Çağatay Uluçay 'ın eserleri bugün yeniden ele alınarak yayımlanmalıdır''

Manisa Kültür Sohbetlerinde Çağatay Uluçay konuşuldu
10 Kasım 2018 - 19:54

Üçüncü yılına girilen Manisa Kültür Sohbetleri ‘nin konuğu Dr. Bayram Eyüp Ertürk’ tü. Moderatörlüğünü edebiyatçı-tarihçi Naci Yengin’in yaptığı buluşma 10 Kasım 2018 günü, Manisa İl Kültür Müdürlüğü’ nde düzenlendi; toplantıda Çağatay Uluçay konuşuldu.

Dr. Bayram Eyüp Ertürk, Çağatay Uluçay üzerine yazdığı tez ile gündeme gelmesi yanında Uluçay’ın bugün Türk Tarih Kurumu’ nda nüshaları bulunan yayınlanmamış eserleri ile yaklaşık 10.000 sayfayı geçen makalelerin okuyucuyla buluşmasının önemine değindi. Uluçay, 1933 ‘den 1945’e kadar Manisa’da 12 yıl görev yaptığı sürede Muradiye Camiinde bulduğu 433 cilt şeriyye sicillerinde hem Manisa tarihin bir dönemine ışık tutmuş, hem de Osmanlı’ya ilişkin birçok kaydın korunmasını sağlamıştı. Şehir tarihçiliğinde unutulmaz izler bırakan bu değerli bilim adamının aynı zamanda eğitmen kimliğiyle, ‘’Öğretmenler öğrencilerine yaşadığı çevre hakkında bilgi veremiyorsa, ilgi uyandıramıyorsa, görevini yeterince iyi yaptığını söyleyemeyiz,’ sözü hatırlatıldı.

Çağatay Uluçay birçok kitabın yazarı olması yanında bir dönem öğretmenlik yaptığı Manisa Lİse’nde okul dergisinde yazılar yayımlamış, yerel kültür üzerine araştırmalar yapmıştı. Dr. Bayram Eyüp Ertürk, Uluçay’ın yaptığı bu çalışmaların araştırmacılar için bulunmaz bir kaynak niteliğinde olduğunu söyledi.

Toplantıyı izleyenler, Çağatay Uluçay eserlerinin hepsinin bugün yeniden ele alınarak yayımlanması gerektiği üzerinde birleşti. 

Kaynak:http://www.optimushaber.com/manisa-kultur-sohbetleri-nde-cagatay-ulucay-konusuldu-382446h.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum