MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ PARANIN İCAD EDİLDİĞİ YER: SART'TA

İpek AKGÜL Yazdı: MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ PARANIN İCAD EDİLDİĞİ YER: SART’TA

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ PARANIN İCAD EDİLDİĞİ YER: SART'TA
15 Nisan 2018 - 08:30 - Güncelleme: 16 Nisan 2018 - 13:33

                MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ        

      PARANIN İCAD EDİLDİĞİ YER: SART’TA

Manisa Kültür Sohbetleri bu hafta   Lidya  Sardes  Otelde   Manisa İl  Kültür ve Turizm Müdürlüğü  ve    Değerli  Tarihçi – Yazar   Naci Yengin yönetiminde  gerçekleşti. Bu söyleşinin değerli  konuğu   olan Sayın   Mustafa Uçar  “Paranın icadından”  Lidyanın  kültürüne kadar bir çok önemli konuda bilgi verdi. Ayrıca Salihlinin Kuruluşu ve gelişimi ,   Kurtuluş Savaşı yıllarındaki durumundan da bahsetti.

           Tiyatronun  doğduğu  dünyanın ilk parasının icat edilip  altın olarak darp edildiği  kültür başkentlerin arasında  tarihe  “Altın Kent”  olarak adını yazdıran  “Lidya Devleti’nin başkenti  Sardestir.

     Asırlarca dillerde dolaşan  “ Karun kadar zengin”  sözündeki  Karun’un krallık yaptığı  başkent  Sardes   hala yerin  altında keşfedilmeyi  bekliyor.İnsanlık  tarihinin  en büyük icadı olan  paranın  keşfi ile zenginleşen  Lidyalılar M.Ö  550’lerde  en parlak dönemlerini yaşadılar.

Ezop ,   Thales ,  Midas  ,  Gyges  , Karun gibi  birçok ismi tarihinde barındıran   Lidyalılar  kültür olarak da ön planda olmayı  başardılar.

   Kim bilir Sardes   günyüzüne  tamamen   çıkarılsa   daha neler ortaya çıkacak.

    Sardes’in eski kaynaklarda farklı ismi bulunur. Sfarda ,  Swarda ,  Sardis  gibi .  Günümüzde de  isim olarak değişiklik yaşanmamış ,   Sard  / Sart olarak  olarak    nitelendirilmiştir.

       Araştırmacı -  Yazar   Mustafa Uçar  Sardes  kazılarının öneminden bahsederken  kazıların daha hızlı sürdürülmesi  gerektiğini  söyledi. Verdiği sunumdan dolayı dinleyicilerden   güzel  tepkiler aldı.  Sohbet sonunda  Araştırmacı – Yazar Mustafa Uçar’a Manisa İl   Kültür  ve Turizm Müdürü  İbrahim Sudak  tarafından  teşekkür  plaketi  taktim edildi . 14 Nisan 2018 günü gerçekleştirilen  sunum biter bitmez ,  Mustafa Uçar  eşliğinde Sardes   Antik Kenti  gezildi.

   Öğleden sonra gerçekleştirilen Sardes Antik Kenti  gezisinde   Araştırmacı –Yazar  Mustafa Uçar ,   Gymnasium  ana binası  ve  locaları  , hamam , Bizans  helaları , Roma Caddesi , Bizans Dükkanları ,Kral Yolunu bizlere anlatırken adeta o döneme yolculuk yaptık . Buradan sonra gezimize Artemis Tapınağı ile devam edildi. Artemis ve incilde geçen yedi kilise  hakkında bilgi edindik . Altın akan nehir diye söz edilen Paktolos  (Sart)  Çayıyla ilgili de bilgi edindik.

Muhteşem yorumu ve anlatımıyla bizi büyüleyen Araştırmacı- Yazar Mustafa Uçar’a ,   bu güzel sunumu  bizlerle buluşturan  Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne  ,  Manisa Kültür Sohbetlerine   ve  Tarihçi – Yazar Naci Yengin’e  çok teşekkür ediyorum.

Salihli Turizm Derneği onursal Başkanı   Mustafa Uçar’a  bizi her konferansta başarıyla temsil ettiği için   Salihli Turizm Derneği Başkan Yardımcısı olarak  derneğim adına şükranlarımızı  sunuyor ve kutluyoruz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları