Macarların Türklüğü Bir Efsane mi, Gerçek mi?

Hun Türkleri de bu yeni harita içinde yer almışlar ve Macaristan toprakları üzerinde M.S 395 yılında Avrupa Hun İmparatorluğu’nu kurmuşlardır.

Macarların Türklüğü Bir Efsane mi, Gerçek mi?
20 Aralık 2019 - 12:32

Macarlar Türk mü?

Bilindiği üzere, Kavimler Göçü, Orta Asya’dan kopan Türk dalgasıyla başlamış ve kitlesel göç hareketleriyle bugünkü Avrupa’nın etnik temeli atılmıştır. Yeni umutlar, yeni yurtlar peşinde olan Hun Türkleri de bu yeni harita içinde yer almışlar ve Macaristan toprakları üzerinde M.S 395 yılında Avrupa Hun İmparatorluğu’nu kurmuşlardır.

Başkenti Macaristan’daki Etzelburg (Peşte) şehri olan Avrupa Hunları, bu kıtaya Türk kültürünü taşımış, Macaristan topraklarından Avrupa’ya nizam vermiş ve özellikle Tanrı’nın Kırbacı Attila zamanında hem Doğu hem de Batı Roma’yı dize getirmiştir. Dolayısıyla Macaristan’da hüküm süren Türkler, daha sonra hiçbir kitlesel göç yaşamamış, yani bu topraklardan ayrılmamışlardır. Ancak sonrasında Hıristiyanlaştıkları için asimile olmuşlar ve bir anlamda Türklüklerini unutmuşlardır.

Macarların Türklüğü Bir Efsane mi, Gerçek mi?

Macaristan'da düzenlenen Büyük Hun-Türk Kurultayları
DNA İncelemeleri Macarların kökeninin Orta Asya'dan geldiğini gösteriyor. 

Antropologlar, Macarların Türk olup olmadığını anlamak için teorilerin dışında genetik bilimcilerden de destek almışlardır. Öyle ki, Arpat Hanedanlığı mensuplarından 3.Bela’nın kemiklerinden alınan DNA örneği, onun Orta Asya kökenli olduğunu kanıtlamış, dahası bunu destekleyen pek çok yeni araştırma ortaya çıkmıştır.

M.S 11.yy’da Macaristan’a Türkiya deniliyordu

Macarların Türk olduğunu kanıtlayan bir diğer unsur ise, hâlen Macaristan’da müzede korunan bir taçtır. Öyle ki M.S 11.yy’da Bizans İmparatoru tarafından Macar Kralı’na hediye edilen tâcın üzerinde “Türkiya Kralına” ibaresi mevcuttur. Dolayısıyla bu dönemde Macaristan’a Türkiya denildiği aşikârdır.

Tüm bunların da ötesinde, Macaristan’da bir grup insan kendilerini hâlâ Hun olarak tanımlamaktadırlar. Bu grup, Macaristan’ın Avrupa Birliği’ne girdiği dönemde kendilerinin de Hunlar adıyla bir ulus olarak tanınmalarını istemiş ancak bu grubun Macar toplumundan ayrı bir dili ve kültürü olmadığı için bu talep kabul görmemiştir.

Macarların Türklüğü Bir Efsane mi, Gerçek mi?

Macaristan'da düzenlenen Büyük Hun-Türk Kurultayları
Ayrıca filologlar, Macar dilindeki yapının ve pek çok kelimenin Türk diliyle özdeşleştirilebileceğini vurgulamışlar ve iki dil arasında akrabalık bağı olabileceğini iddia etmişlerdir.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, kimlik tartışmalarına bir son vermek amacıyla 01/01/2019 tarihinde Macaristan Araştırma Enstitüsünü hayata geçirdi. Türklerle Macarlar arasındaki bağları tespit etmek amacıyla kurulan enstitüde, Türklerle Macarlar arasındaki olası bağlar tespit edilerek kimlik tartışmalarına son verilmesi hedefleniyor. 

Tüm bu tarihsel ve bilimsel argümanların ışığında Macarların Türk oldukları kolaylıkla iddia olunabilir. Lâkin onları Türk dünyasından koparan, elbetteki milli mizaçlarına uygun olmayan Hıristiyanlık dini ve Avrupa toplumlarıyla yaptıkları aşırı etkileşimdir. Bugün kendini Türk olarak tanımlayacak Macar sayısı pek azdır. 

Şimdi anlıyor musunuz? Dönemin Papa’sı, Büyük Hun Hükümdarı Attila’yı neden Hıristiyan yapmak istemiş?

Yusuf Güldür yazdı

Kaynak:https://www.turktoyu.com/bir-efsane-mi-gercek-mi-macarlarin-turklugu-1

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum