Maaşlardan İlk kesinti yapıldı!

Zorunlu BES'te ilk kesinti yapıldı

Maaşlardan İlk kesinti yapıldı!
01 Şubat 2017 - 10:33 - Güncelleme: 01 Şubat 2017 - 10:42
1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren zorunlu BES uygulamasında ilk ödemeler bugün yapıldı. Sisteme otomatik olarak dahil olan birçok çalışan, bugün yatan maaşlarına zorunlu BES kesintisi ile karşılaştı.

Uzun süredir konuşulan zorunlu BES dönemi 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle başladı. Bireysel Emeklilik Sistemi gereği çalışanların maaşlarından belli oranlarda kesintiler yapılmaya başlandı. Zorunlu sisteme dahil olmak istemeyen vatandaşlar şimdiden ‘Zorunlu BES’ten çıkış hakkı var mı? Otomatik BES iptali nasıl yapılır?’ gibi soruları gündeme taşıdı. İşte, yeni bireysel emeklilik sistemiyle ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları!

Bireysel emeklilikte (BES) zorunlu katılımı öngören sistem ocak ayının ilk günü itibariyle yürürlüğe girdi. Zorunlu bir diğer adıyla otomatik BES’in şartlarını taşıyan tüm çalışanlar sisteme dahil olmaya başladı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistemin uygulamaya konulmasıyla birlikte pek çok soru işareti doğdu. Sistemde kalmak istemeyen çalışanlar, cayma hakkı olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki, bu sistem kimleri kapsıyor, ne kadar kesinti yapılacak? Dahası zorunlu BES sisteminden çıkış için ne yapmak gerekiyor? İşte, otomatik BES dönemiyle ilgili en çok merak edilenler!

KESİNTİ NE KADAR OLACAK?

Ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3 oranında olup, her ay çalışanın maaşından otomatik olarak kesilecektir. (Aylık brüt kazanç toplamı en fazla SGK tavanı kadar)

Evet. Alt limit, prime esas kazancın %3’lük kısmı olarak belirlenmiş olup üst limit çalışanın isteğine bağlı olarak belirlenecebilecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum