KKTC 33 Yaşında

'Ayşe tatile çıkalı' 33 yıl oldu

KKTC 33 Yaşında
15 Kasım 2016 - 18:38

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 'Ayşe tatile çıksın' koduyla başlatılan harekatın neticesinde bildirisini merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın okuduğu kuruluşunun 33. yılını kutladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığında KKTC'nin 33. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla gelen kutlamaları kabul etti. Kutlamalara Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de katıldı.

NELER OLMUŞTU?

1967 yılında adadaki Rum asker sayısı 20.000 ulaşmıştır. Cumhurbaşkanı Makarios, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasa'sını ihlal ederek general Grivas'ın başkanlığında ''Rum Milli Muhafiz Ordusunu'' (RMMO) kurar.

TÜRK KÖYLERİNDE KATLİAM

Ocak 1974'te Grivas'ın kalp rahatsızlığından ölmesine rağmen, varolan kriz artık durmayı bilmez. Aynı yılın Haziran'ın 15'nde, Lefkoşa'da komünistlere ve devlet binalarına Rum Milli Muhafiz Ordu birlikleri ve EOKA-2 savaşçıları ateş açar. Cumhurbaşkanı Makarios İngiliz askeri üssüne sığınır ve sonra adadan ayrılır. RMMO aynı anda otuz üç Türk köyüne girer ve köylü sakinlerin bir kısımı katledilir.

İLK HAREKAT KARARI

Bunun üzerine Türkiye, Zürih Antlaşmasındaki garantör hakkını kullanıp, Kıbrıs'ın Yunanistanla birleşmesini önlemek ve adada olan Türk halkını korumak amaçlı askeri harekat yapma kararı alır. 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'a Türk Ordusu gelip, adanın kuzey ve orta kesimlerinde olan Türk köylerini kontrol ve koruma altına alır.

CENEVRE İLE ÇEKİLDİK AMA RMMO SÖZÜNDE DURMADI

25 Temmuz'da Kıbrıs için Cenevre'de üçlü (Türkiye, Yunanistan, İngiltere) konferans yapıldı. 30 Temmuz'da çekilmeyle ilgili tekliflerde anlaşmaya varıldı ve ''Cenevre Deklarasyonu'' imzalandı. Türkiye birliklerini hemen kuzeyde belirtilen yerlere çeker. Ancak RMMO anlaşılan yerlerden çıkmayıp Türk sivil katliamına devam etmiştir.

VE İKİNCİ HAREKAT

Magosa'daki (1974 sonrası Gazimağusa) Türkler şehir merkezindeki kale içinde sığınınca, Rumlar kaleyi kuşatıp dış kısmında olan yüksek binalardan ateş etmişler. Cenevre'deki devam eden konferans anlaşmazlıklar yüzünden kopunca, 14 Ağustos'ta Türkiye İkinci Harekatı yapıp adanın kuzey kısmını üç günde tamamen kontrol altına aldı.

HAREKATIN KODU: AYŞE

Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kanaati kesinleşince harekâtın yeniden başlatılacağı anlamına gelen "Ayşe Tatile Çıksın" parolasını Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdi.

(Buradaki Ayşe, Turan Güneş'in kızı Ayşe Güneş'in adıdır.)

sabah gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum