Kırım Tatarı genç Aybars Önder, Dünya Felsefe Şampiyonu oldu

Kırım Tatarı genç Aybars Önder, Dünya Felsefe Şampiyonu oldu
05 Haziran 2020 - 17:36 - Güncelleme: 05 Haziran 2020 - 17:39

Kırım Tatar kökenli genç Aybars Önder, Uluslararası Felsefe Olimpiyatı’nda altın madalya kazandı. Dünya çapında lise öğrencilerinin katılımıyla çevrimiçi ortamda düzenlenen Uluslararası Felsefe Olimpiyatı’nda (e-IPO 2020) Ankara Özel Arı Okulları 12’nci sınıf öğrencisi Aybars Önder (17) yazdığı felsefi deneme ile üstün başarı göstererek birinci oldu.

PRİNCETON ÜNİVERSİTESİNDE TAM BURSLU EĞİTİM HAKKI KAZANDI

32 ülkeden 64 yarışmacının katıldığı yarışmada şampiyon olan Aybars Önder’in ödül töreni koronavirüs salgını nedeniyle Zoom programı aracılığı ile yapıldı. Yarışmanın bölgesel ve ulusal aşamalarında büyük başarı gösteren Önder, bu yıl başvurduğu ABD’deki Princeton Üniversitesi Felsefe Programı’ndan yaklaşık 1.656.000 TL değerinde tam burs kazandı.

ALTIN MADALYAYA GİDEN SÜRECİ QHA’YA ANLATTI

Aybars Önder, Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği demeçte, olimpiyata giden yoldaki başarılarını aşama aşama anlattı. İlk olarak 2017’de Baltık Liseleri Felsefi Deneme Yarışması’nda (BSPEE) Mansiyon ödülü aldığını aktaran Aybars Önder, bu yarışmaya katılımın sadece Baltık ülkelerinden olmadığını ancak yarışmanın Norveç ve Finlandiya tarafından organize edildiğini kaydetti.

AMERİKAN ÜNİVERSİTELERİNE GİRİŞ SINAVINDAN 1600 TAM PUAN

Aybars Önder, 2018’de ise tüm Türkiye’de online uygulanan ve ulusal bir yarışma olan Düşünyaz Felsefi Deneme Yarışması’nda ikinci olduğunu belirtti. Önder, ayrıca Amerikan bir üniversiteye giriş sınavı olan SAT’tan (Scholastic Aptitude Test) 1600 tam puan aldı.

ABD’DEKİ PRESTİJLİ OKULDAN 1.6 MİLYON TL DEĞERİNDE BURS

Önder, Times Higher Education Dünya Üniversiteleri sıralamasında beşinci, U.S. News and World Report Amerikan Üniversiteleri sıralamasında birinci olan Princeton Üniversitesinde eğitim görmek üzere burslu kabul hakkı kazandı.

Ayrıca, 1 Aralık 2019 Pazar günü gerçekleştirilen 24. Türkiye Felsefe Olimpiyatı’nda üçüncü olan Önder, ilk on öğrenci arasından 15 Ocak 2020’de yapılan ikinci turda Uluslararası Felsefe Olimpiyatı’na gitmek üzere seçildi.

Türkiye Felsefe Kurumu(TFK) Çocuklar İçin Felsefe Birimi’nin 1 Aralık 2019’da on üç merkezde düzenlediği Ulusal Felsefe Olimpiyatı’nda ilk ona giren ve yabancı dil sınavını da kazanan Önder, Mayıs 2020’de düzenlenecek Dünya Felsefe Olimpiyatı için Portekiz’e gitme hakkı kazandı. Ancak IPO, koronavirüs salgını nedeni ile iptal edildi. Yerine olimpiyat komitesi kararıyla Slovenya’nın internet üzerinden düzenlediği “Küresel Dayanışma” temalı E-IPO 2020/E-Uluslararası Felsefe Olimpiyatı gerçekleşti. Olimpiyat’tan (e-IPO 2020) önce Sırbistan’da düzenlenen Tagore ve Gandhi Felsefi Deneme Yarışması’nda altın madalya elde etti. Önder’e ödülü 25 Mart 2020 tarihinde takdim edildi.

Kırım Tatar genç son olarak, Slovenya tarafından 28-31 Mayıs 2020 tarihlerinde organize edilen (e-IPO 2020’de) Uluslararası Felsefe Olimpiyatı 2020’den altın madalya kazandı.

YETENEKLİ KIRIM TATAR GENÇ OLİMPİYAT SÜRECİNİ ANLATTI

Aybars Önder’in olimpiyatlarla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde:

“IPO’ta gidebilmek için ilk aşamada Türkiye Felsefe Olimpiyatı’nda başarılı olma şartını yerine getirmek gerekiyor. (Bu şartı başarıyla sağlayan Önder, sonraki aşamada aynı yıl İstanbul’da yapılan yabancı dilde makale yazma testini de geçti.) İkinci aşamada ise katılan on kişiden yabancı dil yetenekleri en iyi olan yalnızca ikisi uluslararası olimpiyata katılabiliyor. Bu yıl olimpiyata, 32 ülkeden 64 temsilci katıldı. Olimpiyatlar süresince sık sık öğrenciler arası tartışmalar için ‘felsefe kafeleri’ organize edildi ve çeşitli felsefe profesörleri konuşmalar yaptı. Olimpiyatın ikinci günü öğleden sonra katılımcılara 4 felsefi alıntıdan seçtikleri bir tanesine bir deneme yazarak cevap vermeleri için 4 saat süre verildi. Daha sonra bu denemeler değerlendirildi ve ödüller son gün kapanış seremonisinde verildi.”

Önder, tüm bu aşamaları başarıyla geçti ve olimpiyatı şampiyon olarak tamamladı. Önder’in elde ettiği bu başarılarından dolayı Princeton Üniversitesinde felsefe alanında eğitim görmek üzere burslu kabul hakkı bulunuyor.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum