KAZAKİSTAN'DA SURİYE ZİRVESİ: TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA NUR SULTAN'DA TOPLANIYOR

KAZAKİSTAN'DA SURİYE ZİRVESİ: TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA NUR SULTAN'DA TOPLANIYOR
10 Aralık 2019 - 21:37

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 14. Astana Görüşmesi toplanıyor. Astana şehrinin ismi bu yıl içerisinde, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e ithafen Nur Sultan ile değiştirilmişti.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aybek Smadiyarov, Türkiye, İran ve Rusya delegasyonlarının başkent Nur Sultan’a geldiğini ve iki günlük üçlü görüşmelerin bugün başlayacağını açıkladı.

Görüşmeler “Suriye iç savaşına kalıcı bir çözüm bulmak, savaş sonrası bir anayasa inşa etmek, siyasi geçiş, güvenlik ve yeniden yerleşme sorunlarını çözmek” konuları için yapılacak. Astana süreci ilk olarak, 2017’de Türkiye’de Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre’deki barış görüşmelerini destekleme amacıyla başlamıştı.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü başkan yardımcısı Sanat Kuşkumbayev, bu toplantıda Suriye’nin kuzeyine ve özellikle İdlib’e yoğunlaşılacağını ve Fırat bölgesindeki çeşitli bölgelerin de ele alınacağını belirtti. Ayrıca bu toplantıda Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye’nin düzenlediği operasyonun da değerlendirileceğini ifade etti.

Çıkmaza giren Anayasa Komite çalışmalarının devamı için garantörler devrede. Türkiye’nin çözüm önerileri konuşulacak ve Rusya ile İran’ın, sorunun tıkanıklığını aşmak için Suriye rejimiyle görüşmesinin beklendiği belirtiliyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/kazakistan-da-suriye-zirvesi-turkiye-iran-ve-rusya-nur-sultan-da-toplaniyor/129088/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum