KARANTİNA DOĞAL YAŞAM HAYVANLARINA YARADI: KAZAKİSTAN'IN ALMATI KENTİNDE KAR LEOPARLARI ŞEHİR MERKEZİNE İNDİ!

KARANTİNA DOĞAL YAŞAM HAYVANLARINA YARADI: KAZAKİSTAN'IN ALMATI KENTİNDE KAR LEOPARLARI ŞEHİR MERKEZİNE İNDİ!
26 Mayıs 2020 - 19:34

Kazakistan’da koronavirüs nedeniyle karantina uygulaması devam ederken, salgının neden olduğu şartlardan ötürü doğal yaşam hayvanları şehirleri mesken tutmaya başladı. Kazakistan’ın en büyük şehri olan Almatı kenti yakınlarında, soyu tükenmekte olan kar leoparları, karantina nedeniyle boş kalan bir yürüyüş yolunda görüldü.

Biri erkek, biri dişi ve biri de yavru olan üç kar leoparının görüntüleri, tehlike altında türleri korumak için çalışan Kar Leoparı Vakfı tarafından Büyük Almatı Gölü yakınlarında kurulan bir hareket sensörü donanımlı kamera tuzağı ile yakalandı. Uzmanlar, Orta Asya’da sadece 10 bin kar leoparının kaldığını ve yalnızca 20’sinin Almatı yakınlarındaki dağlarda yaşadığını aktarıyor.

Kar leoparları Almata’ya indi

“LEOPARLAR, YERLEŞİM YERLERİNE SANILDIĞINDAN DAHA YAKIN”

Reuters haber ajansına konuşan zoolog Aleksey Graçov, kar leoparlarının yalnızca yüksek irtifalarda yaşadıklarına dair yanlış bir inancın olduğunu, gerçekte , insan yerleşimlerine düşünüldüğünden daha yakınlarda bulunduklarını söyledi. “Kar leoparları, insan varlığına adapte olmuş eşsiz türlerden biri. Her kar leoparı muhtemelen insanları, arabaları sürekli görür ve onların yaşam alanlarını nasıl işgal ettiğini anlar” ifadelerini kullanan Grachov, bununla birlikte yürüyüş yolunda kar leoparlarına rastlanmasının sıradışı olduğunu söyledi.

Edinilen bilgilere göre Kar Leoparı Vakfı, diğer hayvanların da insanların da insanların yokluğundan faydalandığını belirterek, “Son zamanlarda kamera tuzaklarımızı kontrol etmek için geri döndük ve en inanılmaz çekimleri yaptık. Almatı sakinleri karantinadayken, ayılar şehre geri döndü. Ayrıca, fotoğraf makinemiz yavru bir tilkiyi de görüntüledi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum