İzmir'in kurtuluşuna dair Hakimiyet-i Milliye gazetesi haberi

Muzaffer Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine

İzmir'in kurtuluşuna dair Hakimiyet-i Milliye gazetesi haberi
11 Mart 2018 - 20:14 - Güncelleme: 11 Mart 2018 - 20:34

Çok zor şartlar altında gerçekleştirilen, Başkomutanı, Şanlı Türk Ordusu ve yılmaz Türk Milletinin azmi ile başarıya ulaşan Kurtuluş Savaşında, İzmir’e ilk ulaşan Süvari birliğimizin muzaffer komutanı Mürsel Paşa’dır.

      Çok zor şartlar altında gerçekleştirilen ve Türk Ordusu ve Milletinin azmi ile başarıya ulaşan Kurtuluş Savaşında, İzmir’e ilk ulaşan Süvari birliğimizin muzaffer komutanı Mürsel Paşa’dır. O dakikalarda ilk neler yaptığı ve İzmir’in kurtuluşunun Ankara’da oluşturduğu sevinci anlatan, 10 Eylül 1922 tarihli ve ilave olarak çıkarılan Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin sayfasını ve haberin detayını paylaşıyoruz.

                                                        10 Eylül 1922 Tarihli Hâkimiyet-i Milliye gazetesi [1]

HABER BAŞLIĞI:

Süvarimiz cumartesi günü öğleden evvel 10.30 da İzmir’e girmiştir. İzmirliler bu suretle yunan kâbusundan müebbeden kurtuldular.

 

Sağ Sütun:

Dün gece İzmir’in tahliyesine dair ilk haber şehrimize saat dokuz buçukta geldi ve gazetemiz derhal ilave çıkarmak suretiyle Ankara’ daki hemşerilerini ve kardeşlerini bu büyük müjdeden haberdar eyledi. İzmir’e ilk giren Mürsel Paşa komutasında bulunan süvari kolordumuzdur. Süvarilerimiz öğleden evvel saat on buçukta şehre dâhil olmuşlar ve derhal Mürsel Paşa İzmir limanında Fransız (Edgar Gine (Edgar Quinet)) zırhlısının telsiziyle başkumandan paşa hazretleri namına ordu telsizine şu telgrafı çekmiştir:

Muzaffer Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine

 Muzaffer Milli Ordumuzun yılmaz süvarileri bizler düşmanın İzmir önündeki son mukavemetini kırarak 9 Eylül 338 10.30’da şehre dâhil olduk. Halkın solgun gözyaşlarıyla derin hürmetlerini iblağ ile bahtiyarım. Süvari Kumandanı Mürsel

 Edgar Quinet Zırhlısı [2]

 

Sol Sütün:

Mürsel Paşa Kolordusundan sonra bir gün evvel hemen hemen İzmir kapılarına dayanmış olan piyade kıtamız dahi yürüyüşüne devam ederek ve o gündeki her maniayı müdafaa imkanı olmayan bir suretle kırarak şehre dâhil olmuştur. Ve bu suretle İzmir üzerine çöken yunan kâbusunu yırtarak aziz memleketimize halas, reha, sûr sürûr götürmüştür. Son dakikada edindiğimiz malumata göre İzmir’e giren kıtaatı bizzat kahraman ve büyük Başkumandanımız idare eylemektedirler. Kıtaatımızla beraber Başkumandanımızda şehre girmişlerdir. Halkın arasındaki sevincin tasviri imkânı yoktur. Malumatımız bu gece bundan ibarettir.

Dün gece bu meserret haberini neşr ettiğimiz ilave ile öğrenen halk öğlende muzika ve davullar oldu halde koyun pazarı tarafıyla meclis önüne gelmişlerdir. Alaya yolda itfaiye bölüğü meşalelerle iştirak etmiştir. Meclis önünde Erzurum mebusu Hüseyin Avni ve Saruhan mebusu Necati Beyler tarafından birer nutuk söylenerek muzaffer ordumuzun kahramanlığı yâd edilmiş ve yaşasın başkumandanımız, yaşasın ordumuz, yaşasın büyük millet meclisi nidaları arasında, sürur ve şaduman içinde herkes evlerine çekilmiştir.

 

Çeviri: Erkan AKBALIK

 

[1] Gazete için Sayın Reha KORKUT’a teşekkür ediyoruz.

[2] Fransız Edgar Quinet Zırhlısının fotoğrafı: http://www.wiki-zero.com

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum