İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson kimdir?

Muhafazakar Parti'nin Londra Belediye Başkanı adayı olarak girdiği seçimleri kazanarak siyasette adından söz ettiren Boris Johnson, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. Theresa May'in Brexit planını protesto ederek dışişleri bakanlığı görevinden istifa eden Johnson, belediye başkanlığı görevine başladığı Mayıs 2008 yılından 11 yıl sonra başbakanlık koltuğuna oturdu.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson kimdir?
23 Temmuz 2019 - 18:29

Geçmişi

1964 New York doğumlu Johnson'ın tam adı Alexander Boris de Pfeffel. Kariyerine The Times dergisinde gazetecilik ile başlamış olan Johnson bir röportajı çarpıtarak aktarmak nedeniyle kovulduktan sonra The Daily Telegraph gazetesinin Brüksel muhabirliğini yaptı. Burada yükselen Euroskeptisizm (AB şüpheciliği) konularını ele alan Johnson ilerleyen yıllarda gazeteden ayrılarak The Spectator'da editör oldu ve bu görevi 2005 yılına kadar sürdürdü.

 

Siyasi kariyerine ise 2001 yılında atılan Johnson genel olarak muhafazakar parti politikalarına destek verse de bazı konularda sol liberal eğilimleri oldu. 2008 - 2016 yılları arasında iki dönem Londra Belediye Başkanlığı yapan Johnson'ın popülaritesi özellikle bu dönemde yükseldi. Toplu taşıma vasıtalarında alkol tüketimini yasaklayan Johnson, yeni otobüs seferleri ve tramvay hatları oluşturmasının yanı sıra Londra'nın başarılı şekilde olimpiyatlara ev sahipliği yapmasını sağladı.

Türk İçişleri Bakanı Ali Kemal'in torununun oğlu

Ülkesinin 77. başbakanı olacak olan Johnson'ın aile ağacı oldukça ilginç ve çeşitli. İngiltere Kralı II. George ile akrabalığı bulunan Johnson'ın anne tarafından büyük büyükbabası ise bir Ortodoks Yahudi Hahamı.

Türkiye açısından en ilginç olan tarafı ise büyük büyükbabasının Türk olması. Osmanlu İmparatorluğu'nun son dahiliye nazırı (İçişleri Bakanı), öldürülen Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'un oğlu olan Boris Johnson konuşmalarında geçmişi ile gurur duyduğunu birçok kez dile getirmişti.

Hakkında bilinmesi gerekenler

  • Katı Brexitçi. 'Küresel İngiltere' sloganı ile Avrupa dışı dünyaya açmayı hedefliyor.

  • Türkiye'nin AB üyesi olması halinde 70 milyon insanın İngiltere'Ye akın edeceğini ileri sürerek Brexit kampanyası yaptı.

  • 31 Ekim'de yeni bir Brexit anlaşması olsa da olmasa da üyelikten çıkılacağını taahhüt ediyor.

  • Sempatik tavırları ve sade dili muhattaplarının ona sempati duymasına neden oluyor.

  • Sır saklamayı bilmediği bu nedenle dışişleri bakanıyken Başbakan May'in talimatı ile en gizli sırların kendisine verilmediği ileri sürülüyor.

  • Çok sayıda kez bariz şekilde yanlış bilgi verdiği ve doğruları söylemediği ortaya çıktı.

2015'te PKK'yı desteklediğini açıklamıştı

2015 yılında belediye başkanı olduğu dönemde PKK'ya katılmaya hazırlandığı sırada Kuzey Londra'da yakalanan ve 21 ay hapis cezası alan Silhan Özçelik ile ilgili ITV kanalına yaptığı bir açıklamada PKK'nın terörö örgütü olarak ülkesi tarafından kabul gördüğünü bilmesine rağmen "PKK konusunda bir sempati beslediğini" belirtmişti.

Kaynak:https://tr.euronews.com/2019/07/23/ingilterenin-yeni-basbakani-boris-johnson-kimdir, özetlenmiştir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum