İlk Osmanlıca klavyenin film gibi öyküsü

Girit mübadillerinden Tütüncüzade Fazıl Bey, 1913’te gazete haberinde gördüğü daktilodan etkilenerek üretici ABD’li firmaya mektup yazar ve Osmanlıca klavyeli bir daktilo sipariş eder. 125 dolar ücretle... ABD’den yola çıkan sipariş 13 yıl sonra adresine ulaşır. Fazıl Bey’in siparişini getiren gemi batar, 1’inci Dünya Savaşı çıkar... Sipariş verildiğinde adres Osmanlı’dır ulaştığı zaman ise adres artık Türkiye Cumhuriyeti...

İlk Osmanlıca klavyenin film gibi öyküsü
09 Temmuz 2017 - 13:11 - Güncelleme: 09 Temmuz 2017 - 13:29

Girit mübadillerinden Tütüncüzade Fazıl Bey’in, 1900’lü yılların başında Girit’te yaşarken ABD’deki firmaya mektup yazarak sipariş ettiği ilk Osmanlıca klavyeli daktilonun öyküsü filmleri aratmıyor. Daktiloyu bugün evinde muhafaza eden Fazıl Tütüner “Büyükbabam, 1900’lerin başında okuduğu bir gazetede bir makinenin yapıldığını, bunun daktilo olarak adlandırıldığını öğreniyor.

Daktiloyu New York’taki Hammond Typewriter firmasının ürettiğini öğrenince onlara bir mektup yazarak Osmanlıca klavyeli yapıp yapamayacaklarını soruyor. 5 Aralık 1913’te ABD’den kendisine bir mektup geliyor, daktilonun hazır olduğunu 125 dolara temin edilebileceği belirtiliyor” dedi. Fakat daktiloyu Girit’e getiren geminin battığını, daktilonun Fazıl Bey’e ulaştırılamadığını anlatan Tütüner, sonrasında dedesinin mübadeleyle 1924’te Girit’ten Mersin’e geldiğini söyledi. Fazıl Bey’in artık Mersin’de yaşadığını tespit eden firmanın daktiloyu Mersin’e gönderdiğini belirten Tütüner “Kısa bir süre sonra harf devrimi olduğu için dedemin daktiloyu kullanıp kullanamadığını bilmiyorum” diye konuştu.

Kaynak:http://www.karar.com/hayat-haberleri/ilk-osmanlica-daktilonun-100-yillik-macerasi-536867

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum