İlber Ortaylı Yazdı: BARZANİLER DIŞ POLİTİKA CAMBAZIDIR

Barzanilerin diğer ülkelerdeki Kürt topluluklarıyla hem ilişkisi vardı hem de yoktu.

İlber Ortaylı Yazdı: BARZANİLER DIŞ POLİTİKA CAMBAZIDIR
01 Ekim 2017 - 12:07

BARZANİLER DIŞ POLİTİKA CAMBAZIDIR

KUZEY Irak’ın lideri Barzaniler etkili bir hanedandır. Baba Molla Mustafa Barzani, ABD ve Sovyetler’in Soğuk Savaş’ın en koyusunu yaşadıkları dönemde bile iki dünya arasında ipte oynamayı bilmişti. Barzanilerde babadan oğula belirgin bir dış politika ustalığı ve cambazlık geçer. Bunu birçok Ortadoğu liderinde görmek mümkün değildir.

Erbil ve Kerkük Türklerini görmezden gelemeyiz

Barzanilerin diğer ülkelerdeki Kürt topluluklarıyla hem ilişkisi vardı hem de yoktu. Bu aile sorun çıkaran bir kaynak değildi. Irak merkezli çatışma, dolayısıyla İsrail’le yakın bağlar içinde olduğu sır değil. Hatta eğitim aldığı, yardım gördüğü dahi söyleniyordu ama Irak’ın dışında birçok Arap ülkesiyle çatışmalı değil aksine nötr ilişkiler içinde olduğu biliniyor. 

İran da Türkiye kadar Ortadoğu Kürt dünyasının karşısındaydı ama Kürtlerle en çok gerilim ve savaşmanın yükünü Türkiye çekti. Özal, Kuzey Irak’la yakın ilişkiler kurdu. Neye yaradığı tartışılır. Irak’ı işgal eden ABD ise bağımsızlık referandumuna gidemedi çünkü Talabani ile Barzani arasındaki denge yüzde 50’ler civarındaydı. 

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/erbil-ve-kerkuk-turklerini-gormezden-gelemeyiz-40595878

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum