Hüseyin Rahmi'nin İstanbul'u

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en beğenilen yapıtlarını Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisinde bir araya getirerek günümüz Türkçesiyle yeniden yayımlanııyor.

Hüseyin Rahmi'nin İstanbul'u
06 Ocak 2020 - 11:09

Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisiyle sadece kitaplarını değil, Hüseyin Rahmi’yi de genç okurlara tanıtıyor. Romanlarını okurken, mikrop kapma korkusuyla eldivensiz sokağa çıkmayan, neden evlenmediği sorulduğunda “Yattığım odada başka nefes istemem” diyen Hüseyin Rahmi’nin aynı zamanda Heybeliada’da bisikleti ilk kullanan kişi olduğunu da öğreniyoruz.

Toplumsal eleştirileri nedeniyle 1901 yılında Abdülhamid yönetimince kitapları yasaklanan Hüseyin Rahmi için Abdülhak Hamit “Türklerin Emile Zola’sı” diyor. Ahmet Hamdi Tanpınar ise “Türk romanında hakiki konuşma Hüseyin Rahmi ile başlar… Edebiyatımıza sokak onunla girmiştir” diye anlatıyor Hüseyin Rahmi’yi.

Seçkideki tüm yapıtlar İstanbul’un sokaklarına açılıyor. Beyoğlu, Aksaray, Üsküdar, Haydarpaşa, Erenköy derken Hüseyin Rahmi’yle birlikte İstanbul’u sokak sokak gezmeye başlıyorsunuz.

Şık ve Şıpsevdi’de bir yandan ekonomik adaletsizlik, emek-sermaye çelişkisi ve sömürü düzeni anlatılırken diğer yandan Batı hayranlığı eleştiriliyor.

Gulyabani’de insanların bilimsel düşünceden uzaklaştıkça nasıl kolaylıkla kandırılabileceği anlatılırken eleştiri okları batıl inançlara yöneliyor.

Efsuncu Baba ise gerçeklerle bağını yitirmiş bir kişinin batıl inançların içinde kaybolup karşısına çıkan her şeyi kendine gönderilen bir işaret olarak algılaması ve hurafelerin içinde bir o yana bir bu yana savrulması üzerine.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç ise Halley kuyrukluyıldızının dünyaya çarpma olasılığına karşı kopartılan felaket senaryoları üzerine kurulu. Bu felakete Hüseyin Rahmi’nin bakış açısı, kitabın başındaki şu cümlede gizli: “İnsanların korktuklarından çok, korkmadıkları şeylerden korkunuz.”

Seçkideki tüm kitaplar ince bir mizah anlayışı ve Hüseyin Rahmi’nin iğneleyici dili ile yoğrulmuş. Kitaplardaki diyaloglar, sokaktaki günlük konuşmalardan alınmış gibi gerçekçi. Romanlardaki eleştirel bakış açısı dünümüze olduğu gibi bugünümüze de ışık tutacak nitelikte. Kitapları okurken yabancı özentisiyle alay eden Hüseyin Rahmi’nin kendi kültürümüzdeki eksiklerimize karşı da eleştirel bir bakışla yaklaştığını görüyoruz. Ahlak bekçilerinin kendi evlerinde ne dolaplar çevirdiğini açık bir dille anlatan Hüseyin Rahmi cinlere, perilere, ahlak bekçilerine, şarlatanlara karşı bilimin ve hakikatin yanında yer alıyor.

Hüseyin Rahmi’nin bir asır önceden yükselen aykırı sesini yeniden duymak için bu diziyi mutlaka okumalısınız. Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisini okumaya başladığınızda bir daha elinizden bırakamayacaksınız.

Alıntı:https://www.bilgiyayinevi.com.tr/huseyin-rahmi-nin-istanbul-u

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum