Hüseyin Nihal Atsız ve Necip Fazıl Kısakürek - İsmail Kemal Aydemir

İki farklı düşünce adamı… Nihal Atsız, Türklük odaklı. Necip Fazıl ise İslamiyet odaklı. Ne zaman tanıştıkları ise belirsiz.

Hüseyin Nihal Atsız ve Necip Fazıl Kısakürek - İsmail Kemal Aydemir
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 25 Mayıs 2020 - 00:36

Hüseyin Nihal Atsız ve Necip Fazıl Kısakürek.

İki farklı düşünce adamı…

Nihal Atsız, Türklük odaklı.

Necip Fazıl ise İslamiyet odaklı.

Ne zaman tanıştıkları ise belirsiz.

Atsız'ın söylediğine göre, 1945 yılıdır. Irkçılık-Turancılık davasından sonra Necip Fazıl, kendilerini evine davet eder ve mükellef bir rakı ziyafeti verir. Necip Fazıl vermiş olduğu bu ziyafetin ardından Atsız'a, kurmuş olduğu Büyük Doğu adlı derneğe katılmasını teklif eder.(1) 

Necip Fazıl'a göre de, tanışmaları 1950'dir. Necip Fazıl, Atsız'ın vefatından sonra yazdığı Babıali adlı eserinde Atsız'ı şöyle anlatır:

''Sene 1950…Büyük Doğu idarehanesine gelmiştir. O zamana kadar tanıdığım ve yüzyüze geldiğim biri değil. Yalnız koyu ırkçılığı ve Hitler vari sağ kaşı üzerine uzattığı saçlarıyla karikatürleştirdiğini bildiğim, Dr.Rıza Nur yetiştirmesi bir adam…Peyami Safa onun için, Nazım Hikmet'e koyduğu teşhis ile ''tam bir ahmak'' derdi. Havası, esprisi, mizaç renkleri olmayan biri…''(2) 

Ayrıca Necip Fazıl, Babıali adlı eserinde, Atsız'ın Büyük Doğu'ya hayranlık beslediğinden bahseder. Yine de Necip Fazıl, Nihal Atsız'ın İslamiyet'e bakış açısından rahatsızdır. Çünkü Atsız, İslamiyet'e Türk'ün dini olduğu için saygı duyuyordur. Necip Fazıl'a göre de Türk, İslamiyet'i seçtikten sonra Türk'tür. Öncesinde Türk değildir.(2)

Tüm bu ayrışmalara rağmen Atsız ve Necip Fazıl, Chp düşmanlığı konusunda hem fikirdir. Bu yüzden Necip Fazıl, 1950 ve 1958 Büyük Doğu mecmualarından Atsız'a yer verir. Yine Necip Fazıl'dan okuyalım: 

''Nihal Atsız'ı budalalığı ve ezberci kültürü içinde son derece sığ bir insan olarak böylece yaftaladıktan sonra, onunla ortak olduğumuz nefret kutupları üzerinde 1950 ve 1958 Büyük Doğu'larında bazı yazılarını da neşrettik. 1958 Büyük Doğu'larında beni, Adnan Menderes'in sermayelendirdiğini zanneden Nihal Atsız, isminin imlasını Etnan Bey diye yazdığı Adnan Menderes'in güya bize yağdırdığı nimetlerden pay istediğini bana mektupla bildirmeye ve yazılarına ödenen paranın azlığından şikayet etmeye kadar gitmiştir.''(3) 

Ayrıca Atsız, Z Vitamini adlı romanını 1959 yılında Necip Fazıl'ın Büyük Doğu mecmuasında, ''Selim Pusat'' imzası ile yayınlamıştır.(4) Bu romanda, İsmet İnönü diktatördür ve diktatörlüğü de Türkçülerin silahlı isyanı sonucu noktalanır. 

Necip Fazıl, Büyük Doğu mecmuasından ötürü birçok kez yargılanır. Nihal Atsız da Büyük Doğu yazarlarından olduğu için mahkemeye ifade vermeye gitmiştir. Ancak birbirlerini çok sevdiklerini söyleyemeyiz.

Son olarak 60 ihtilalinden sonra kesin olarak ayrılırlar. Çünkü Atsız, ihtilali yapan subaylara sempati ile bakıyordur. Necip Fazıl ise Menderes'in örtülü ödeneğinden para alan bir yazardır. 

Keza Necip Fazıl, Nihal Atsız öldükten sonra çıkardığı Babıali adlı eserinde Atsız hakkında, bu makalede okuduğunuz açıklamalarına yer verir. Necip Fazıl'ın, bu satırları Atsız'ın sağlığında kaleme alamamış olması düşündürücüdür. İşin ilginç tarafı Atsız da sanki böyle bir şeyin olacağını bekliyormuşçasına ölmeden önce Necip Fazıl hakkında şu satırları yazmıştır:           

''Necip Fazıl iyi bir nesircidir. Fakat hiçbir yüksek okuldan mezun olmadığı için bir fikir tartışmasında ondan parçalar alıp tanık diye kullanmak doğru olmasa gerekir.''(5)

Kaynaklar: 

1. Nihal Atsız,Ötüken Dergisi,1970,sayı 11

2. Necip Fazıl Kısakürek,Babıali,Büyük Doğu Yayınları,İstanbul,1976,s.335

3. Age,s.336,337

4. Büyük Doğu,1959,sa.18,s.10-11; sa.19,s.10-11; sa.20,s.10-16

5. Nihal Atsız,Ötüken Dergisi,1970,sayı 11

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum