HASAN ALİ KURT YAZDI: RUSYA ÜZERİNE

Hasan Ali Kurt/Boğaziçi Üniversitesi Rusya’daki eğitim sistemi

HASAN ALİ KURT YAZDI: RUSYA ÜZERİNE
05 Ağustos 2017 - 16:21 - Güncelleme: 05 Ağustos 2017 - 16:28

~~RUSYA ÜZERİNE
Hasan Ali Kurt/Boğaziçi Üniversitesi
Rusya’daki eğitim sistemi
Aslında her şey AIESEC isimli uluslararası lider yetiştirme programına tanışmamla başladı.Bu programda öncesinde EP(Exchange Participant) daha sonrasında da OGV(Outgoing Global Volunteer) görevlisi olarak bu programda yer alabildim.Rus eğitim sistemini de bu program sayesinde inceleme şansım oldu. Rusya’da katıldığım bu program sayesinde Petersburgda kreşlerde, İlkokullarında ve liselerde Türk kültürünü ve bazı küresel problemlerin çözümlerini öğrencilere anlatma şansım oldu. İlk olarak bazı kreşlerde görev aldım.Aslında kreşlerden başlamam benim için çok daha avantajlıydı. Çünkü bir ülkenin eğitim sistemini inceleyecekseniz ilk olarak eğitime nasıl başladıklarını görmeniz gerekir.  Ağaç yaşken eğilir derler ya onun gibi. Rusya’da kreşlerde tek tiplilik yok aslında ve hemen hemen her kreş kendi tekniğini uyguluyor.Bazı kreşlerde Sovyetler Birliğinin bayrağıyla Lenin ve Stalinin resimleri sınıfın baş köşesinde bulunurken bazı kreşlerde ise tamamen Sovyet karşıtı Avrupa tarzı eğitim veriliyor.Ama dikkatimi en çok çekense Rus halkının eğitim konusunda üzerine düşenden fazlasını yapmalarıydı.Mesela VK(Rus hinterlandındaki ülkelerin kullanmayı tercih ettiği sosyal medya ağı) üzerinden aynı mahallede yaşayan insanlar bir araya geliyor ve o mahalledeki kreşlerin ihtiyacını karşılıyorlar.Mesela bende Padnac’ta(Petersburgdaki bir bölgenin adı) böyle bir etkinliğe katıldım ve çocuklar için belediyenin kreşin yanında çocuklara tahsis ettiği arazide ağaçlandırma çalışmasında bulundum.Bir milletin çocukların eğitim kalitesini arttırmak adına hiçbir çıkar beklemeksizin bu derece çalışması gerçekten takdire şayan.
Kreşlerde farklı şekilde eğitim sistemleri  olsa da belirli konular ortak olarak işleniyor. Vatan sevgisi gibi... Kreşlerde mutlaka çok sayıda Rus bayrağı bulunuyor hatta bazılarında Putin’in resmiyle bile karşılaştım dahası bazı kreşlerde Rusya’nın ürettiği savaş uçaklarının isimleri yada tank modellerinin isimleri bile çocuklara öğretiliyor. Aslında kulağa ürkütücü gelse de bir saniye durup düşünmemiz gerekiyor.Devlet bazında şu an için müttefikimiz gibi gözüken Rusya’da çocuklar eğitim alırken vatan sevgisini, Rus ordusunun devletin gücünün temelini oluşturduğunu, Rusya’da üretilen silahları öğrenirken bizim kreşlerimizde “Ali ata bakıyor”, “Ayşe top oynuyor!”…Aslında bu durum bize 2 sene önce Rusya ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında gerçekleşen uçak krizinde Rus halkının nasılda devletlerinin yanında hızlıca saf aldığını ve Türkiye’ye ziyarete gelmediklerini çok iyi özetliyor.Dahası vatan sevgisi duygusunun Ruslarda nereden geldiğini anlayabiliyoruz. Sonuçta dediğim gibi ağaç yaşken eğilir. Peki bir diğer soruda Alinin ata baktığı, Ayşe’nin top oynadığı eğitim sisteminde yetişen bir nesil olası bir politik krizde Rusya’yla Türkiye arasında olduğu gibi nasıl saf alırdı?
Rusyada ilk okullarında ve liselerde Türkiye’ye göre çok daha basit bir eğitim sistemi uygulanıyor.Ezberci ve gereksiz bilgilerle dolu bir sistem yerine daha fazla görsele dayalı ve kendi ülkelerini tanımaya yönelik bir sistemleri var.Mesela okul 285’te endemik bitkiler ve hayvanların korunması derslerini verirken ilk gözüme çarpan şey her öğrencimin kendi ülkelerindeki endemik bitkileri bilmeleri ve bunların ne işe yaradığını öğrenmiş olduklarıydı.Aslına bakarsanız bu mükemmel bir şey.Tabi ki bu konuda Rusya’yla Türkiye’yi kıyaslayamam. Çünkü sadece Akdeniz bölgesinde 2500 ten fazla endemik bitki türü varken Rusya’da toplam 300 adet ama bu şu demek değildir ki bu 2500 endemik bitkinin hangi hastalıklara ya da hangilerinin ticari amaçlı kullanılabileceğini öğrenmek varken dünyanın herhangi bir yerinde bir platonun ismini öğrenmek neden?
-Yazını devamı ikinci bölümde…
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum