HAÇLI SEFERLERİNDE İNSANLIK DERSİ

İbrahim Yıldırım yazdı.Müslüman öldürmeye gelip de , Müslüman olan Haçlılar

HAÇLI SEFERLERİNDE İNSANLIK DERSİ
20 Mayıs 2018 - 22:27 - Güncelleme: 20 Mayıs 2018 - 22:37

~~HAÇLI SEFERLERİNDE İNSANLIK DERSİ
Müslüman öldürmeye gelip de , Müslüman olan Haçlılar
II. Haçlı Seferi Almanya İmparatoru, III. Konrad ile Fransa Kralı VII. Saint Louis tarafından yönetildi. (1) İki kol halinde harekete geçtiler. Alman İmparatoru Anadolu’nun ve Şam’ın alınması şerefini kimseye bırakmak istemiyor ve bunun için acele ediyordu. (2) 25 Ekim 1147 de Dorylaeum (Eskişehir) Meydan Muharebesinde Selçuklu Sultanı Mesud’un ordusu tarafından perişan edildi. Alman Ordusunun da büyük bir kısmı,  imha edildi.  Akşam karanlığı çökerken Alman İmparatoru Konrad , hayatta kalabilen pek az kimse ile Nikaea (İznik) istikametine kaçtı. Ordusunun onda dokuzunu ve ağırlıklarının tamamını kaybetmişti. (3)
Almanların Konya’yı işgal ettiklerini zanneden Fransa Kralı Louis Alman İmparatoru Konrad ile İznik’te karşılaşınca , felaketi ve Konrad’ın dağlardan nasıl kaçtığını öğrendi. Artık Türkiye Selçuklu Ülkesinden geçmenin imkansızlığı anlaşılınca Fransa Kralı , 150.000 kişiye yakın ordusu ile İznik, Balıkesir, Bergama , İzmir Efes yoluyla Türk toprakları dışında sefere devam etti. Louis , Alman İmparatoru Konrad gibi Sultanın ordusu ile karşılaşıp tehlikeye girmemek için yolunu değiştirerek Menderes Nehri sahilini takip etmeyi tercih etmişti. Fransız Ordusu çok kıvrımlı Menderes Vadisi boyunca yol almaktaydı. Fakat bu yol bile Türklerden emin değildi. Türklerin devamlı tacizleri altında Kemer Boğazı-Yenice köyü arasında “Yenice Köyü Köprüsü” mevkiinde cereyan eden muharebede ( 14 Ocak 1148) ağır kayıplara rağmen Türkleri geri çekilmeye mecbur eden Fransızlar, Antalya istikametinde yollarına devam ederlerken 7 gün sonra “Kaşıkçıbeli” mevkiinde  (21 Ocak 1148)  Türklerin baskınına uğradılar. Muharebe geceye kadar devam etti ve Türklerin zaferiyle son buldu. Böylelikle Türkler 7 gün önce “Yenice Köyü Köprüsü” nde uğramış oldukları yenilginin cünü aldılar. Fransız Ordusu hemen tamamıyla imha edilmiş ve pek azı kılıçtan kurtulabilmişti. Kral Louis zorlukla canını kurtarabilmiş ve kayaların arasına saklanmıştı. Gece yarısı öteye beriye saklanan askerlerinden bazıları Kralı sesinden tanıyarak etrafında toplandılar. (4)
Büyük Ordusunun mahvolduğunu gören Fransa Krali Saint Louis , elinde kalan kuvvetlerle artık Türklere karşı koyamayacağını anlayarak Anadolu’dan kaçmaya karar verdi ve Antalya yolunu tutturdu. (5)
Bu kılıç artığı Haçlılar , Selçuklu hücumlarıyla hırpalanarak bin bir güçlükle ve perişan  bir halde Bizans hakimiyetindeki Antalya’ya ulaşabildiler.
Haçlıları karşılayan Bizans’ın Antalya Valisi Landulf , onlara her türlü yardımı sağladı. Antalya’dan Suriye’ye kara yoluyla devam etmeye cesaret edemeyen Kral ve yanındaki asilzadeler Bizans Hükumetince sağlanacak gemilerele Türk saldırılarından emin bir şekilde yola devam etmeye karar verdiler.  Ancak, Valinin Haçlıları taşımak üzere beş haftada hazırlatabildiği gemiler ordunun tamamını taşıyacak sayıda değildi ; ve ayrıca bu deniz yolculuğu için ödenmesi istenen para da çok yüksekti.
Haçlılardan Kral ve maiyeti , parası olan zengin Haçlılar; asiller, kont ve baronlar, piskoposlar gemiler binip Suriye Sahillerine doğru yola çıktılar. (186) Parası olmayıp gemilere binemeyen yoksul Haçlılar ise , kaderleriyle baş başa bırakıldılar.  (6)
Çaresizlik içinde Suriye’ye doğru sefere devam eden piyade birlikleri halindeki bu Haçlı kalıntısı , yollarda Türkmen taarruzları , Bizanslı Rumların hile ve hıyanetleri karşısında perişan oldular.
Rumlar Frankları soyuyor, ellerinde kalan paraları da hile ve yalan vaadlerlealıp , hasta ve aç olarak ölüme terk ediyorlar veya öldürüyorlardı. Rumların hileleri giderek tecavüze ve saldırılara dönüştü.
Türkler savaştıkları bu kılıç artığı Haçlı kalıntısı insanları himaye ettiler. onlara yiyecek ve ekmek dağıttılar, hastalarını tedavi ettiler ; hatta Rumların Haçlılardan zorla aldıkları gümüş Haçlı paralarını Rumlardan satın alarak yoksul Haçlılara dağıttılar.
Bu süreçte , kendi Kralları tarafından kaderlerine terk edilen ve dindaşları Bizanslı Rumların hıyanet ve zulmünden kaçıp Müslümanlar nezdinde himaye ve merhamet gören 3000 den fazla Frank genci Müslüman olarak Türklerin saflarına katıldı.
Fransa Kralı VII. Saint Louis’in seferde papazı olarak bulunan Odon de Deuil , sefer sırasında tuttuğu kayıtlarda ;

“Ey hıyanetten daha zalim olan merhamet! Müslümanlar Hıristiyanlara ekmek vererek dinlerini satın alıyorlardı. Bununla beraber Türkler onları İslam yapmak için bir zorlamada bulunmadılar.”
Feryadıyla duyduğu üzüntüyü ve Türklerin iyilik , merhamet ve şefkatle Hırsitiyanların kalplerini kazandıklarını belirtir. (7-8)

(1) Öztuna Yılmaz , Türkiye Tarihi C:1 sh : 444
(2) YINANÇ, Türkiye Tarihi Selçuklular Devri C:1 sh : 267
(3) RUNCIMAN , Haçlı Seferleri Tarihi /II sh :222
(4) YINANÇ, Türkiye Tarihi Selçuklular Devri C:1 sh : 226-227
(5) YINANÇ, Türkiye Tarihi Selçuklular Devri C:1 sh : 271
(6) Muharrem KESİK; “Selçuklunun Affettiği  3 bin Haçlı Nasıl Müslüman oldu? Derin Tarih Derg. Sy : 31 (Ekim 2014) sh : 37
(7) Geste de Louis VII, (Bibl. Croisades) I, sh : 221-224 ; Odon De DEUİL sh : 242-224 ‘ten naklen , Osman Turan Selçuklular zamanında Türkiye , , Osman Turan Türk Chan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi sa: 386
(8) Oğuz Ünal, Horasan’dan Anadoluya Türkiye Tarihi İst 2. Baskı 2014 Sh : 402-406

 

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum