HAÇLI RUHU:TARİHİ ARKA PLAN VE İSLAMİYET

NECDET CURA YAZDI: HAÇLI RUHU:TARİHİ ARKA PLAN VE İSLAMİYET

HAÇLI RUHU:TARİHİ ARKA PLAN VE İSLAMİYET
16 Ocak 2019 - 19:43

               HAÇLI RUHU:TARİHİ ARKA PLAN VE İSLAMİYET

Haçlılar…

Haçlı ruhu ve Haçlı tarihi üzerine söz edecek olduğumuz zaman öncelikle Müslümanlığı ve İslam alemini iyi tanımamız gerekir. Müslüman dünyasının coğrafyası, kültürü, medeniyeti ile Hrıstiyan dünyanın kesişimine göz atacak olduğumuzda Akdeniz havzasının tam bir savaş merkezi olduğu gözlerimizin önüne serilecektir. Akdeniz’în daha çok Doğu limanlarını ön plana çıkaran bu savaşlar silsilesini anlamak bugün yeryüzündeki çatışmayı anlamak noktasında bizlere çok faydalı olacaktır.

Haçlı ordusunun düşmanı olan İslam alemine bir kısaca göz atalım.

İslam dini 622 yılında ‘’Hicret’’ olayı ile İslam Devleti hüviyetine kavuştu. Hz. Muhammed(SAV) 632 yılına kadar İslam devleti için doğal ve kayıtsız devlet başkanı olarak İslam dinini bugün Arap coğrafyasının önemli bir kısmına yaydı. Hemen ardından gelen Dört Halife İslam dininin sancağını çok daha geniş coğrafyalara yayabilmeye gayret edebildi.

Anadolu, Kıbrıs, Suriye, Irak, Kuzey Afrika gibi bölgeler İslam hakimiyetine girdi. Bu kapsamda Doğu Roma İmparatorluğu(Bizans) ile çok ciddi çatışmalar yaşandı.

İslam dini Dört Halife iktidarında başlayan fikir ayrılıkları ve çatışmalarla yüzleşiyordu. Bu dönemin ardından başlayan Emeviler hakimiyetine giden süreçte bu görüş ve fikir ayrılıkları giderek artıyordu. Kendi iç karışıklığı ile çalkalanan bir İslam dünyası vardı. Bu çalkantı zamanla mezheplere ve bölünmelere yol açtı.

Emeviler ve Abbasiler ile devletin sınırları genişlemeye devam etti. İspanya coğrafyası yani İber Yarımadası diye tabir ettiğimiz bölgeye kadar ilerleyen Araplar bu bölgede bilim, kültür, sanat noktasında İslam Rönesansı’nın zirvesi olan Endülüs Emevi Devleti’ni kurdular.

Bu olaylar yaşanırken tarih yapbozunun en büyük ve en ihtişamlı kavimlerinden biri olan Türkler, İslam dinini tanıyarak yavaş yavaş büyük kitleler halinde İslam dinini seçti. Tarihin ve zamanın seyri içinde Ortadoğu topraklarında hakimiyetleri pekişti. Egemen güç oldular.

Bizans ile Pasinler, Malazgirt, Miryokefalon gibi muharebeler atlattılar Bu savaşlardan zaferle ayrıldılar. Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, ‘’Toprak, fethedenin malıdır.’’ diyerek Anadolu’da beylikler kuran Türkler, İslam öncesinde taşımış oldukları faziletlerini İslamiyet’in cihad söylemiyle birleştirerek Bizans başta olmak üzere bütün Hrıstiyan Haçlı aleminin korkulu rüyası oldular.

Bizans’ın teşvik ve gayretleri, gözünü hırs ve ganimet arzusu bürüyen Batı alemi tüm odak ve konsantrasyonunu Kudüs başta olmak üzere Müslümanların elinde tuttuğu topraklara çevirdi.

Avrupa’da yoksul ve zengin fark etmeksizin şan, şöhret, para, güç için ordular yola koyuldu.

1096 yılında ilk Haçlı seferi gerçekleşti.

Papa ve keşişlerin ateşli vaazlarıyla ihtişamlı sefalet içinde yola koyuldular.

Amaçları son derece basitti. Kudüs’ü Müslüman aleminden kurtarmak, Barbar Türkleri Anadolu’dan atmak olan bu dev ord, 11.yy’nın ilk yarısında içinde her çeşit Avrupalı milleti barındırıyordu.

Anadolu toprakları bir yandan Moğol, diğer yandan Haçlı ile mücadele eden Türk’ün ebedi vatanında olacak olan hikayesine canlı şahitlik edecekti.

                                                        NECDET CURA

                                                         20.11.2018

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum