Gördesli Makbule'nin şehadetinin 98. yılı

17 MART 1922 tarihinde Akhisar-Sındırgı sınırında bulunan KOCAYAYLA’da şehit düşen Makbule’yi ölümünün 98. yılında saygıyla anıyoruz.

Gördesli Makbule'nin şehadetinin 98. yılı
17 Mart 2020 - 21:55 - Güncelleme: 17 Mart 2020 - 22:02

17 MART 1922 tarihinde Akhisar-Sındırgı sınırında bulunan KOCAYAYLA’da şehit düşen Makbule’yi ölümünün 98. yılında saygıyla anıyoruz. Kurtuluş Savaşı Kahramanımız Makbule ve şehit edilişi hakkında Kaymakam İbrahim Ethem Bey Demirci Akıncıları isimli kitabında şöyle diyor:

“Makbule Hanım aslen Gördesli ve iyi bir aileye mensup Ali Usta zade Abdullah kerimesi ve asil bir Türk kadını idi. Yaşı yirmiye ulaşmayan Makbule Hanım, 1921 yılında Halil Efe ile Demirci’de evlenmiş ve iki ay sonra dağlara çıkılmış olduğundan bizimle birlikte sürekli dağlarda gezmiş ve hiçbir zaman kocasından ayrılmamıştı. Efradın çoğundan iyi ata biner, tehlike anında en evvel silahı eline almış görülürdü.

İşte bu kadar ideal, millici. mefkureci olan Makbule Hanımı maateessüf Kocayayla’da defnettik. Defnederken bütün efrad çocuk gibi ağlıyordu. Nasıl ağlamasın ki, sekiz ay dağlarda, karda, çamurda bizimle beraber milli istiklal mücadelesinin muaffakiyetle neticeleneceğine kanaat getirerek azim ve sebat ile erkeklere büyük bir numune ve medar-ı teşvik olmuş bir arkadaşı kara toprağa kanlı elbiseleri, kanlı çizmeleriyle gömüyor ve kocası da mezarın başında kendinden geçmiş olduğu halde avazı çıktığı kadar feryad ederek ağlıyordu.

Evvela Türklük, Türk kadınlığı, saniyen Gördes, salisen ailesi Makbule Hanımla ne kadar iftihar etse sezadır. Bu asırların, batınların nadir yetiştirdiği, milli mücadelenin doğurduğu bir zade-i fıtrat idi.

Öyle ümit ederim ki, bu kadının adı milletin hatırasında unutulmaz.” mı

Onun ve Kurtuluş Savaşımızın tüm şehit ve gazilerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kaynak: Cemil ALTINBİLEK


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum