Ergül Altaş yazdı:DÜNYA DÖNÜYOR

Kış hiç gelmedi bu yıl. Kar diye ağladı İstanbul.

Ergül Altaş yazdı:DÜNYA DÖNÜYOR
08 Mart 2018 - 19:18

DÜNYA DÖNÜYOR

Kış hiç gelmedi bu yıl.

Kar diye ağladı İstanbul.

Odun, kömür; fakir fukara. Kendinden gayrısını düşünen yok.

Allah dağına göre kar verir.

Vakti saati gelince kar da yağar, yağmur da.

Sonra karlı dağları lale sümbül bürür; keklik öter, kekik kokar, dereler coşar.Yaradan’ın işleri bunlar.

Hikmetinden sual olmaz.

Baharın eli kulağında.

Bademler, erikler, tez eren kayısılar çoktan çiçeğe durdu. Allah vere de don vurmaya.Bugün yarın enginarla bakla iner pazara. Sonra domates, biber çıkar seradan. Bir güzel yaz olur. Şeftali, kayısı, kiraz. Tadından yenmez olur.

Yine yağmur yağar, güneş açar, ufka gökkuşağı kurulur. Kırlar çiçeklenir, ağaçlar meyveye durur, çocuklar kıkır kıkır güler. Dünya olmuş bir içim su. İşimiz başımızdan aşkın. Dönüp bakmaya vaktimiz yok. Bir telaş, bir telaş! İki ayağımız bir pabuca girer. Geç kalırız sevdiklerimize, eşe dosta. Durup durup iç çekeriz: Ne çabuk geçti yıllar!

Tatil reklamları her yerde. Şimdi alırsan sudan ucuzmuş. Üstelik kredi kartına bilmem kaç taksit. Kaçmaz fırsat: Deniz ve kum. Kafamıza vura vura söylüyorlar. Başka türlü bir tatil mümkün değil. Baba ocağı, ana kucağı… Sen ne diyorsun bilader?

Değişiklik iyidir. Evin boyasını, mutfağın dolaplarını, salonun perdelerini değiştirmek hayata renk katar. Renkli hayat daha hızlı akar. Hız ve haz çağındayız. Durup düşünme, dönüp arkana bakma. Göz açıp kapayana kadar yetişir hazan.

Liseye geçiş sistemi değişti. Öyle söyledi televizyonlar; yazdı gazeteler. Çocuklar hala test çözüyor.Haberleri yok dünyadan. Gökyüzüne bakmadan gün akşam oluyor. Kuşlardan ve ağaçlardan habersiz büyüyorlar.

Trafik arapsaçı. Kavşaklar ömür törpüsü. Kaldırımlar park yeri olmuş. Ne olacak bu memleketin hali? İyi olacak, iyi. Enseyi karartmayalım. Bak duble yollar, otoyollar, köprülü kavşaklar, hızlı trenler. Günleri sayılı trafik canavarının.

Bir coğrafyanın her yanı kanıyor. Ölmenin ne olduğunu bilmeden ölüyor çocuklar. Uçurtma uçurmaya, bilye yuvarlamaya, top peşinde koşmaya doymadan, doyasıya çizgi film seyretmeden. Çocuklar bir, anneler bin ölüyor. Vicdanlar duvar, ses vermiyor.

Hala konuşuyor nutku tutulası uzmanlar. Karaya ak, yere gök diyorlar. Gözümüzün içine baka baka aklımızla alay ediliyor. Uluslararası ilişkiler, insan hakları, demokrasi, hukuk. Herkesin ağzında aynı nakarat. Ayrıkotu gibi durma. Haydi sen de şarkıya katıl!

Uzun ve sağlıklı yaşamın sırları, bitki kürleri. Canan Karatay, İbrahim Saraçoğlu. Reytingi yüksek medya doktorları. Günün reçetesi: Doğal beslen, spor yap, stresten uzak dur, mutlu ol. Kolay mı? Mutluluk ele avuca sığmaz bir kuş. Tam yakaladım derken ‘pıırr’ uçuverir. Kala kalırız içimizde dünyanın kahrı. “Neler çeker bu gönül söylesem şikâyet olur.”

Bu böyledir. “Ali yazar, Veli bozar. Küp suyunu çeker azar azar.” Bitmez dünyanın gailesi.

Kâh ağlarız, kâh güleriz.

 Dünya döner, ömür geçer.

“Elde var hüzün.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum