EN SON HANGİ KİTABI OKUDUNUZ? ERGÜL ALTAŞ YAZDI

Kitap okumanın faydaları nelerdir? - Kelime dağarcığımız zenginleşir.

EN SON HANGİ KİTABI OKUDUNUZ? ERGÜL ALTAŞ YAZDI
30 Mart 2017 - 22:40

EN SON HANGİ KİTABI OKUDUNUZ?

ERGÜL ALTAŞ YAZDI

Kitap okumanın faydaları nelerdir?

-          Kelime dağarcığımız zenginleşir.

-          Ufkumuz açılır. Hayal gücümüz uçuşa geçer.

-          Yeni dünyalar keşfederiz.

-          Anlama ve anlatma kabiliyetimiz gelişir.

-          Derslerde ve hayatta başarılı oluruz.

Hangimize sorulsa bu ve benzeri cevapları bir çırpıda sıralarız.

Pek güzel söyleriz. Ağzımızdan bal damlar. Sanırız ki okuma aşığı, kitap dostu bir toplum olmuşuz. İstikbale emin adımlarla yürüyoruz.

En son hangi kitabı okudunuz?

İşte bu soru karşısında dut yemiş bülbüle döneriz. Soru çalışmadığımız yerden gelmiştir. Kem güm ederiz.

-          Adı hatırımda değil.

-          İşten güçten fırsat olmuyor son zamanlarda.

-          Öğrenciyken okumuştum. Adı neydi bakayım!

-          Şey …

-          Ben gazete okurum.

-          Tarih kitapları okurum.

Kimimiz de böyledir. Tarih kitabı okur; hikâye, roman, şiir okur. Kitabın adını okumaz.

Bu cevaplardan anlarız ki kazın ayağı öyle değildir. Okumanın önemini, yararlarını sayıp dökeriz de iş okumaya gelince yan çizeriz. Televizyon seyretmeye, sosyal medyada yiyip içtiğimiz, gezip tozduğumuz yerleri paylaşmaya, beğenileri saymaya, yorumlara cevap vermeye, Ali’yi, Veli’yi takip etmeye zamanımız vardır da kitap okumaya yoktur.

Su kadar, yemek kadar önemlidir sorulursa. Su içmeden, yemek yemeden duramayız da kitap aklımızın ucundan geçmez.

Çok şükür, bir elin parmakları sayısınca da olsa, aramızda okumanın faydalarını hakkıyla idrak etmiş kişiler var. Bunlar işi lafta bırakmıyor. Taş üzerine taş koyuyorlar, yol yapıyorlar.

Örnek mi?  Karaoğlanlı İlköğretim Kurumları. Müdürü, müdür yardımcıları, öğretmenleri, öğrencileri ve velileriyle muhteşem bir iş çıkardılar. Şehzadeler ilçesinde bulunan ilkokul ve ortaokulların katıldığı “Yüz Temel Eser Kitap Okuma Yarışması” düzenlediler.

Yarışmanın duyurusu Kasım ayında yapıldı. İlkokul ve ortaokul için ayrı ayrı Yüz Temel Eserden seçilen beşer kitabı okudu öğrencilerimiz. Okunan kitaplardan okullarda seçme sınavları yapılarak okulları temsil edecek iki öğrenci belirlendi. Belirlenen bu öğrencilerle 27 Mart Pazartesi günü Karaoğlanlı İlköğretim Kurumlarında final yapıldı.

Kitap dostlarının gülücükleriyle kirazlar çiçeğe durdu. Kuşlar şarkıya başladı. Ova hayaller boyunca genişledi. Güneşin aydınlattığı resimde neşe, heyecan, coşku hepsi bir aradaydı.

En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, tıkır tıkır işleyen programa davet edilen yöneticilerimiz işlerinin yoğunluğunu bahane etme kolaycılığına kaçmadan katıldılar. Şehzadeler Belediye Başkanımız, İl Milli Eğitim Müdür Vekilimiz, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz, okul müdürlerimiz oradaydı. Ödüllerin temininde, izinlerin alınmasında, maddi manevi yardım için kapıları çalınınca “Yok” dememişler. Ellerinden gelen yardımı esirgememişler.

Veliler kuş sütünün eksik olmadığı ikramlar hazırlamışlar. Gözleme, sarma, türlü türlü tatlılar. Gönül başka ne ister? Tabi ki muhabbet. O da ganî. Ne ala.

Misafirlerini en güzel şekilde ağırlayan Karaoğlanlı Eğitim Kurumları yönetici, öğretmen ve velilerine teşekkür ediyorum. Sizinle olmak güzeldi. Kitapları arkadaş edinmeyi başarmış öğrencilerle aynı havayı teneffüs etmek günün hay huyunu unutturdu. Gamı, tasayı, yeisi Kaf Dağı’nın ötesine sürdü. Yarın kaygımıza umut aşısı yaptı.

Papağan gibi okumanın faydalarını sayıp döken değil; okuyan, düşünen, problem çözen, üreten bir nesle ihtiyacımız var. Karaoğlanlı’da bunu gördük.

“En son hangi kitabı okudunuz?” sorusuna benim birden çok cevabım var çok şükür.

Ah Mercimeğim, Melek Kayıtları, Martıya Uçmayı Öğreten Kedi, İyiler Ölmez ... Daha sayayım mı?

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum