Edebice Dergisi Kış 2019 sayısı

Edebice Dergisi Anadolu'nun sesi ve nefesi olmaya devam ediyor. Bizim de bir yazımızın bulunduğu dergi

Edebice Dergisi Kış 2019 sayısı
04 Şubat 2019 - 19:23 - Güncelleme: 04 Şubat 2019 - 20:00

Edebice Dergisi Anadolu'nun sesi ve nefesi olmaya devam ediyor. Bizim de bir yazımızın bulunduğu dergi üç yıldır yayın hayatına devam ediyor.

Kış 2019,17. sayı ile okuyucu karşısına çıkan dergi sımsıcak yazı, şiir, araştırma, deneme ve tanıtımlarıyla uzun emekler sonucu okuyucuya ulaştığını hissettiriyor. Bu çabanın arkasında birçok genç gönüllü vardır muhakkak. Ancak Yaşar Vural ve Sabit Bayar olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum.

Adından halı övgülere mazhar olan derginin bir önceki kapak konusu rahmetli Bahaeddin Karakoç idi. Basın, yayın organlarında sıkça bahsedilen Edebice dergisi arkasında ciddi desteklerin olduğu birçok dergiden daha nitelikli. Gerek kapağı, gerek mizanpajı ve gerekse yazılarıyla Anadolu dergileri arasında ilk sıraları zorluyor.

Dergiciliğin ne kadar meşakkatli bir uğraş olduğunu yakinen bilen birisi olarak dergiler benim için ayrı bir heyecan, ayrı bir tat bırakır zihnimde. Her ne kadar gazete ve günümüzde  internet dergiciliği ön planda gibi görünüyor ve matbu dergicilik sıkıntılı sürecin içinde bulunuyorsa da bizim kuşağın hayatında dergilerin  yeri her zaman ilk sıradadır. Benim için hala öyledir. Her gün internet ortamında yazılarımız yayınlansa, gazete köşemizde yazılar yazsak ta dergilerin sıcaklığını, postadan gelişini beklemenin hazzını başka bir şeyde bulamam.

Gençlerin yetişmesi, olgunlaşması ve kendi yollarını belirlemede dergilerin yeri hiçbir şeyle ölçülemez. Hele bir de dergilere gönderilen genç şair ve yazar adaylarının yazılarının en azından bir iki cümleyle yorumlanması gençlerin yolunu aydınlatmakta ve onlara ışık olmaktadır. 

 1980'li yılların sonunda, 1990'lı yılların başında Objektif, Yeryüzü, Andırın Postası, Nizam-ı Alem, Kardelen, Yeni Düşünce, Üsküdar Bülten ve haftalık Yörünge dergisi gibi dergilerin çıkmasını iple çeker ve iki cümle yazımız çıksın diye ne uğraşlar verirdik.

 Kardelen dergisinde yayımlanan bir şiirimden sonra Şair Nurettin Durman'ın tavsiyesi üzerine daha çok nesir yazılarına ve araştırmalara yöneldiğimi hiç unutmam.

Cemil Meriç'in, Muharrem Ergin Hocamızın, Samiha Ayverdi Hanımefendi'nin... Ve nice değerli şahsiyetin tavsiye ve yönlendirmeleri ile okumalarımız yönlenir yazılarımıza şekil verilirdi.

Edebiyat, sanat ve kültür dünyamızın birer kalesi hükmündeki dergilerimizi yaşatmak ve çoğaltmak bizlerin boyunun borcu olmalıdır. İnternet ortamında yayın yapan nitelikli kültür, sanat sitelerin sayılarını arttırmak geleceğin dünyası açısından çok önem arz etmektedir.

Anadolu’nun her köşesinde hala yeşermeye, boy atmaya ve birer okul görevi görmeye devam eden dergilerin yaşaması adına Edebice Dergisine birlerce gül gönderiyorum...

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum