DOĞU TÜRKİSTAN'IN KUKLA VALİSİNDEN TOPLAMA KAMPLARI BOŞALTILDI İDDİASI

DOĞU TÜRKİSTAN'IN KUKLA VALİSİNDEN TOPLAMA KAMPLARI BOŞALTILDI İDDİASI
10 Aralık 2019 - 21:16

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki kukla valisi Şöhret Zakir, “mesleki eğitim merkezi” olarak tanımladığı toplama kamplarında bulunanların çoğunun mezun olarak evlerine döndüğünü ve mutlu bir yaşam sürdüğünü iddia etti.

Pekin’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Çin Komünist Partisi’nin Doğu Türkistan’daki kıdemli temsilcisi Uygur kökenli Şöhret Zakir, söz konusu kamplarda “eğitime” devam edileceğini de vurguladı. Bu kamplarda tutulanların evlerine döndüğünü, hükumetin desteğiyle kalıcı iş sahibi olduklarını ve hayat kalitelerini artırdıklarını savunan Zakir, eğitimin bundan sonra da devam edeceğini ancak isteğe bağlı olacağını vurguladı.

Zakir, ABD Temsilciler Meclisi’nin Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesine de sert tepki gösterdi. “Doğu Türkistan’daki (Xinjiang tabirini kullanıyor) etnik gruplara mensup insanlarının hayatları terör tehdidi altındayken ABD sağır kesilmişti.” diyen Zakir, “Şu anda Doğu Türkistan’da toplum sürekli gelişiyor ve tüm etnik kökenlerden insanlar barış içinde yaşıyor ve çalışıyor. ABD tedirgin bunun için de bir karalama kampanyası başlattı. Ancak hiçbir güç, Doğu Türkistan’ın istikrar ve kalkınma yönündeki ilerlemesini durduramayacak.” diye konuştu.

İNKAR POLİTİKASINA DEVAM

Hızını alamayan Komünist Parti’nin Doğu Türkistan kukla valisi, ABD Temsilciler Meclisi’nin, Çin’in Uygurlara yönelik muamelesini kınayan adımının “uluslararası hukukun ağır ihlali ve Çin’in iç işlerine müdahale” olduğunu öne sürdü. Temsilciler Meclisi, Çin’i azınlıklara yönelik tutumundan ötürü kınamış ve Çinli yetkililere ilave yaptırımları öngören yasa tasarısını 1’e karşı 407 oyla kabul etmişti.

Şöhret Zakir, kamplarda tutulan kişilerin sayısına ilişkin uluslararası basında yer alan rakamların tam bir hayal ürünü ve uydurma olduğunu kaydetti. ÇKP’li yetkili temmuz ayında da benzer açıklamalarda bulunmuş ve “mesleki eğitim merkezleri”ndeki tüm “öğrencilerin” eğitimlerini tamamlayarak evlerine döndüğünü ileri sürmüştü. Pazartesi günü aynı ifadeleri yineleyen Zakir, “hür iradeye” dayalı olarak eğitimlere devam edileceğini ve insanların söz konusu programlara gidip gelme özgürlüğünün bulunduğunu söyledi.

Bununla birlikte Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazaklar tutuklu bulunan yakınlarının durumlarında herhangi bir gelişmeyi duymadıklarını belirterek, sosyal medyada #StillNoInfo (Hala bir bilgi yok) hashtagleri ile yakınları ile ilgili bir bilgi olmadığını duyurdular.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/dogu-turkistan-in-kukla-valisinden-toplama-kamplari-bosaltildi-iddiasi/129142/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum