DEMOKRASİ GETİREN KRALLIKLAR - Yazan: Veli Metin Türkoğlu

DEMOKRASİ GETİREN KRALLIKLAR - Yazan: Veli Metin Türkoğlu
15 Mart 2020 - 23:57 - Güncelleme: 16 Mart 2020 - 14:23

DEMOKRASİ GETİREN KRALLIKLAR

Cumhuriyeti ve demokrasiyi destekleyen Rönesans döneminin İtalya prensleri ve Dünyaya demokrasiyi yaymaya çalışan çağdaş devletler olarak örnek aldığımız İngiltere,  Belçika, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç ve İspanya hâlen krallıkla yönetilmektedir.

Algı operasyonlarından sonra aklımızda kalan klişe şekliyle; “Krallık ama sembolik olarak kralları var.” diyebilirsiniz. Evet, bir ülkenin sembolik bir kralı olabilir. Ama resmi adı krallık olan ülkelerin asla sembolik bir kralı olamaz.

Örneğin; İngiltere’nin yazılı bir anayasası yoktur. Çünkü krala bağlıdır. İngiltere’nin yasaları üç kralın (İngiltere-İskoçya-İrlanda) kararları ile belirlenir.

Avrupa’da krallıklar haricinde Prenslik,  Dukalık ve Kontluk gibi statülere sahip birçok yer vardır. Aşağıdaki haritada günümüzde krallıkla yönetilen ülkeler (kırmızı renkli yerler) ve bazı büyük prenslikler (noktalı yerler) yer almaktadır.

Fotoğraf açıklaması yok.

Resim kaynağı: baymiyagi.com/ilginc/avrupada-hala-devam-eden-tum-kralliklarin-ayni-kisinin-torunlari-oldugunu-biliyor-muydunuz/  - adresindeki web sayfasından alınmıştır. Erişim tarihi 21 Ekim 2018

Bu krallıkların dünyaya demokrasi getirmeye çalışması, krallıkları ve diktatörleri devirip yerine Cumhuriyetler kurması, ama kendi krallıklarını devam ettirmeleri sizce nasıl açıklanabilir?

Fotoğraf açıklaması yok.

İngiltere armasında yer alan üç aslan, Birleşik Krallık’ı (İngiltere-İskoçya-İrlanda) temsil etmektedir. Siz onlara “Demokrasinin koruyucuları” diyebilirsiniz. Ben “pusudaki aslanlar” diyorum.

Kaynak:

Görüntünün olası içeriği: yazı

Veli Metin Türkoğlu

Araştırmacı - Yazar

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum