Dabık'a operasyon başladı

Günlerdir süren hazırlıklar tamamlandı. TSK destekli ÖSO savaşçıları, el-Bab yolundaki en kritik durak olan Dabık’a girdi. Şafak vakti başlayan operasyonla birlikte Mercidabık Savaşı’nın yaşandığı yerde yeniden dumanlar yükseldi. Bölgede DAEŞ’in 1200 militanı olduğu sanılıyor.

Dabık'a operasyon başladı
16 Ekim 2016 - 09:20 - Güncelleme: 16 Ekim 2016 - 09:30

Kuzey-güney yönünde Azez-Mare hattının doğusunda kalan Dabık bölgesi için yaklaşık 10 gündür süren operasyonlar dün farklı bir boyut kazandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları, hazırlıklarını tamamlayarak şafak vaktiyle birlikte Dabık merkezine bir harekat başlattı. 70'er kişilik 3 grup halinde 3 koldan ilerleyen muhalifler, DAEŞ'lileri ön cephelerden püskürttü. Erşad, Hötümlet ve Savarn'a yönelik 3 koldan yapılan harekata Türk jetleri ile topçu birlikleri de destek verdi.

MAYINLARLA TUZAKLADILAR

ÖSO saha komutanlarından alınan bilgiye göre, DAEŞ'in doğudan ve batıdan yoğun ateş altına alınması sonrası örgüt 4 köyden çekilmek zorunda kaldı. Dabık yoğun bombardımana tâbî tutulurken çatışmalar köy çevresinde şiddetlendi. Dün 15'den fazla DAEŞ'linin öldüğü, çok sayıda teröristin ise aileleriyle birlikte el-Bab'a çekildiği öğrenildi. Bölgede 1200 civarında DAEŞ'li teröristin mevzilendiği sanılıyor. Yaklaşık bir aydır mayınlarla tuzaklanan bölgenin bombalardan tamamen temizlenmesinin zaman alacağı belirtiliyor. Dabık'ın temizlenmesi sonrası muhalifler kuzeyde Soran ve güneyde el-Bab'a yönelecek.

 



'O BÜYÜK SAVAŞ BU DEĞİL'

DAEŞ'in bir yayın organına da adını veren Dabık beldesi, örgüt için sembolik öneme sahip. Örgüt, Dabık'ta 'Müslüman olmadığına inandığı güçlerle' yapacağı savaşla 'kıyamet'in başlayacağına inanıyor. Öte yandan örgüt, internette yayınladığı bir dergisinde önceki gün, elebaşı Ebubekir Bağdadi'nin, “Beklediğimiz Büyük Dabık Savaşı bu değil” şeklindeki ifadelerine yer vermişti. Dabık beldesi 1516 yılında Osmanlı Devleti ile Memlükler arasındaki savaşa da sahne olmuş, muharebeyi kazanan Osmanlılar, Suriye, Lübnan ve Filistin'i topraklarına katmıştı.

yenişafak gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum