D vitamini eksikliği baş ağrıtıyor

D vitamini vücuttaki en önemli minerallerinden biri. Bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendiren D vitamininin eksikliği, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Onlar arasında saç dökülmesi de var, baş ağrısı da.

D vitamini eksikliği baş ağrıtıyor
31 Ocak 2018 - 09:05

D vitamini hedef dokuya etki etmesi için dolaşım sistemine salınıyor ve miktarı geri bildirim mekanizması ile düzenlendiği için vücutta hormon gibi çalışıyor. D vitamininin aynı zamanda vücutta kanser, kalp ve enfeksiyon hastalıklarına karşı bir kalkan olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi beslenme uzmanı Ulaş Özdemir “Yaşlılar ve çocuklarda D vitamini eksikliğine dikkat edilmeli. D vitamini eksikliği rikets, kas ağrısı, osteoporoz ve osteomalazi gibi hastalıklara neden olabilir” dedi.

Baş ağrısı ve saç dökülmesinin de önemli sebeplerinden birinin D vitamini eksikliği olduğunu kaydeden Özdemir “D vitamini seviyesi kanda 25(OH)düzeyleri şeklinde ölçülebilir. Eğer 25(OH) düzeyi 5 mg/dL’nin altındaysa ciddi bir eksiklik söz konusudur” diye konuştu. D vitamininin vücut tarafından üretilebildiğini ancak bunun gerçekleşebilmesi için cildin bir süre güneş ışığıyla temas etmesi gerektiğini anlatan Özdemir “Yazın güneşte yarım saat kalmak ortalama 8 veya 10 bin ünite kadar D vitamini üretilmesini sağlıyor” dedi. Özdemir, besinlerin bu konuda diğer vitaminlerde olduğu gibi çok aktif bir rol oynamadığını belirterek; vücudun dönüştürüp kullanabileceği D vitamini deposu besinleri şöyle sıraladı: “Çipura, palamut, lüfer, yumurta, barbunya, keçi peyniri ve yoğurt.”

Karar gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum