"CORONA VİRÜSÜNE TEŞEKKÜRLER" / Fevzi Erden

''ama en önemlisi de sağlık çalışanları için farkındalık kazandırdığı için ‘’corona virüsüne’’ teşekkür ediyorum...''

"CORONA VİRÜSÜNE TEŞEKKÜRLER" / Fevzi Erden
27 Mart 2020 - 21:00 - Güncelleme: 14 Mayıs 2020 - 00:59

CORONA VİRÜSÜNE TEŞEKKÜRLER

Tarih: 1734 -1812

Martha Ballard adında bir sağlık çalışanı yaşadı.  Tarihte ki ilk hemşire diyebiliriz. Yeni doğmuş annelere, bitkisel ilaç konusunda yardımlarda bulundu.

Tarih:  1999 - Yakındır

İstanbul'da Nurdan Kızılcık adında bir kız çocuğu doğdu. Ailesi tarafından kısıtlı imkânlarla yetiştirildi. Lise de okurken fazla ailesine yük olmamak için sağlık meslek lisesine girdi ve sağlık çalışanı oldu. Şimdi İstanbul'da bir hastanenin acil kapısında corona virüslü bir hastaya yardımcı olmak için bekliyor.

Tarih: 1802-1887

Dorethea Dix adında bir sağlık çalışanı yaşadı. Günümüzde ki akıl hastanelerinin yürüttüğü politikalara çok büyük katkı sağladı. Ülkenin iç savaş dönemlerinde insanların ruh sağlığı ile ilgilendi ve çoğu insana yardımcı oldu.

Tarih: 1990 - Yakındır

Büşra Kulaksız adında bir kız çocuğu doğdu. Ailesinin durumu çok iyiydi. 6 yaşında ailesiyle ilk hastaneye gittiğinde hastane koridor kapısının üstünde yer alan ve parmağını dudaklarına götürüp sus işareti yapan fotoğrafı gördü. Annesi ona hadi kızım deyinceye kadar sürekli baktı. O fotoğraf benliğinde yer etti ve büyüyünce sağlık çalışanı oldu. Şimdi Ankara'nın çok kalabalık bir hastanesinde corona virüslü bir hasta gelecek diye, ağzına maskesini takmış bekliyor.

Tarih: 1820-1910

Florence Nightingale adında İngiltere'de zengin bir aile çocuğu olarak dünya ya geldi. Ailesinin istememesine rağmen o gönüllü olarak kırım savaşında hemşirelik yaptı ve savaş bitiminde tecrübelerini, Londra'da bir hemşirelik okulu açarken kullandı. Tarihte ilk resmi hemşire olarak ta bilinir.

Tarih: 2000 - Yakındır

Recep Soysal adında bir erkek çocuğu dünya geldi. Babası durumu iyi olup ta çocuğum hayatı öğrensin diye evlatlarına ve eşine acı çektiren bir karakterdi. Recep çocuk yaşlardan itibaren hep sönük bir kişilik oldu. Lise de okurken arkadaşların yanında yer edinebilmek için ne derlerse yaptı. Bir gün arkadaşlarının gazına gelerek okulda müdür ile bir tartışma yaşadı ve öğrenim hayatı bitti. Şimdi ise bir hastanede temizlik görevlisi olarak çalışıyor ve corana virüslü hastaların veya çalışanların kullanıp attığı maskeleri toplayıp çöpe atıyor.

Tarih: 1881 - 1964

Safiye Hüseyin, İngiltere' de babasının deniz ataşeliği görevinde bulunmasına ve eğitimini buarda almasına rağmen ülkesine dönüp Çanakkale Savaşı, ardından gelen Kurtuluş Savaşı'nda birçok cephede gönüllü olarak hemşirelik yaptı. Safiye Hüseyin daha sonra alanı ile ilgili konferanslar vererek günümüzde ki pek çok sağlık çalışanına ilham oldu. Safiye Hüseyin, 84 yaşında kendisi gibi hemşire olan sağlık çalışanlarının önünde hayata gözlerini yumdu.

Tarih: 1984 - Yakındır

Nazlı Çilek adında İzmir de bir kız dünya geldi. İlkokulda öğretmeni ne olmak istersin diye sorduğunda, doktor olacağım dedi. Öğretmenine söylediği o cümle hayatı boyunca benliğinde yer etti. Çalıştı ve doktor oldu. Nazlı Hanım şu anda İzmir Devlet Hastanesi'nde corona virüsü teşhisi konan  emekli  bir öğretmen ile ilgileniyor ve her seferinde kendi öğretmeni aklına gelip o sorunun sorulduğu zamanı düşünüyor.

Doktor olduğu için pişmanlığı var mı bilmem ama Operatör Doktor Nazlı Çelik ve onun gibi binlerce sağlık çalışanı şu soruları sürekli kendine soruyor;

Ailem, ben eve gittiğimde bana belli etmese de acaba bende virüs kaptım mı diye benden niye korkuyor?

Kapıyı açıp hoş geldin diye çocuğuma niye sarılamıyorum veya o sarılmak istese de niye onu   elimin tersiyle itiyorum?

Ben kimin için niye bu kadar fazla çalışıyorum?

Gerçekten bu hayatta sağlık çalışanı olarak bu kadar seviliyor muyum? Yoksa insanlar sadece muhtaç oldukları için mi bana ilgi duyuyorlar düşünmeden edemiyorum.

Not: 4 ay önce sağlık çalışanları kendilerine hasta yakınları tarafından uygulanan şiddet nedeniyle eylem yapmışlardı ve yaklaşık yüz sağlık çalışanı katılmıştı.

Ailesinde veya yakın çevresinde sağlık çalışanı olamayan halk bu durumla hiç ilgilenmemişti. Yine aynı halk ailesi veya çevresinden bir kişi belki hastalanır yani virüs kapar diye her akşam sağlık çalışanlarını alkışlamaya başladı.

Tarihteki ilk sağlık çalışanlarını ve günümüzdeki sağlık çalışanlarını niye anlattım niye yazdım.

BİLMİYORUM...

DÜŞÜNÜYORUM...

KORKUYORUM

ama en önemlisi de sağlık çalışanları için farkındalık kazandırdığı için ‘’corona virüsüne’’ teşekkür ediyorum...

Evde sağlıcakla kalın...

Tabi sağlık çalışanı değilseniz..!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları