ÇİN'İN ALMATI BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE DOĞU TÜRKİSTANLI KAZAKLAR EYLEM DÜZENLEDİ

ÇİN'İN ALMATI BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE DOĞU TÜRKİSTANLI KAZAKLAR EYLEM DÜZENLEDİ
24 Ocak 2020 - 20:56

Kazakistan’ın en büyük şehri olan Almatı’daki Çin Başkonsolosluğu önünde 3 Doğu Türkistanlı Kazak, toplama kamplarında bulunan aile üyelerinin serbest bırakılmasını istedi.

Murat Kurbanov, Serik Ajibay ve Baybolat Kunbolatoğlu geçen Çarşamba günü akrabalarının toplama kamplarından serbest bırakılmasını talep ettiler. Protestocular akrabalarının bazılarının Kazakistan pasaportunun da olduğunu belirttiler.

Protestocular yakınlarının nerede olduğunu bilmeyi ve derhal serbest bırakılmalarını istediklerini ifade ettiler. Başkonsolosluktan herhangi bir yetkili protestocular ile konuşmaya gelmedi. Son aylarda bu tür eylemler sıkça yaşanmaya başladı.

Doğu Türkistan’da Uygurlardan sonra ikinci büyük Türk topluluğu olan Kazaklar da toplama kamplarında bulunuyor. Birçok Kazak, 1990lı yıllarda Kazakistan vatandaşlığına da başvurmuş ancak Doğu Türkistan ile bağlarını koparmamıştı. Bugün Kazakistan’da yaşayan Doğu Türkistanlıların neredeyse hepsinin bir yakını toplama kamplarında bulunuyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/cin-in-almati-baskonsoloslugu-onunde-dogu-turkistanli-kazaklar-eylem-duzenledi/149921/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum