Çin Araştırmaları Enstitüsü (Çin-Ar) Kuruldu

Çin Araştırmaları Enstitüsü (Çin-Ar) Kuruldu
04 Aralık 2019 - 00:20

Türkiye’de 10 yıldır aktif çalışmalar yapmakta olan Uygur Akademisi bünyesinde Çin Araştırmaları Enstitüsü kurulmuştur.

Uygur Akademisi Yönetim Kurulu 09 Kasım 2019 tarihinde toplanarak, Uygur Akademisi tüzüğünün 3. maddesi (3) bendine göre Çin Araştırmaları Enstitüsü kurmaya karar verilmiştir. Akademi Başkanı Prof. Dr. Alimcan İnayet’in onayı ile Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı Çin Araştırmaları Enstitüsü Müdürü olarak tayin edilmiştir.

Bilindiği gibi, Türkiye Cumhuriyetinin ilgili yasaları çerçevesinde, bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan Uygur Akademisi dünyanın çeşitli ülkelerinde yüksek eğitim görmüş Uygur Türkü akademisyenler ve araştırmacıları organize ederek 10 yıldır bilimsel, akademik, eğitim ve kültürel alanlarda faaliyet göstermektedir.

Çin Araştırmaları Enstitüsünün yönetmeliği ikinci bölümü 5. maddesinde Enstitünün amaçları şu şekilde belirtilmiştir:

Enstitünün Amaçları:

Çin’in tarihi, siyasal, ekonomik ve toplumsal yapısı, dünya ekonomisi ve siyasetindeki yeri , Türk-Çin ilişkilerinin tarihi ve güncel boyutları, Çin’in geleneksel Türkistan ve Türkiye politikaları, Bir Kuşak Bir Yol Projesinin tarihi ve güncel boyutları, bu projenin Türkiye ve Türk dünyası için ne anlama geldiği gibi konularda araştırmalar yaparak, Çin ile ilgili ulusal ve uluslararası bilgi birikimine katkıda bulunmak, yapılan araştırma  ve çalışmaları yakından takip etmek, ilgili kurum ve kişilerle işbirlikleri ve ortak çalışmalar yaparak Çin ile ilişkilerin doğru yönetilmesine katkıda bulunmak;

Türkiye-Çin ilişkilerini siyasi, ekonomik, tarihi ve kültürel temelde değerlendiren çalışmalarla Çin ile ilgili sağlıklı, isabetli ve istikrarlı Devlet Politikasının üretilmesine, Türkiye Cumhuriyeti devletinin âlî menfaatlerinin korunmasına, ülkemizin caydırıcılığının güçlenmesine, saygınlığının artmasına hizmet etmek, Türkiye’nin Çin ile yapacağı gelecek işbirliklerinin ülkemiz lehine yönetilmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak, bu konularda raporlar hazırlamak, uzman yetiştirmek ve danışmanlık hizmetleri vermektir.”

Enstitü bünyesinde 7 kişilik yönetim kurulu, çeşitli akademik kuruluşlardan akademisyen ve araştırmacıların yer aldığı 15 kişilik Bilim – Danışma kurulu ve 5 kişilik çalışma gurubu bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur, hayırlara vesile olsun.

Uygur Akademisi Yönetim Kurulu

Kaynak: https://akademiye.org/tr/?p=3406

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum